Најновије

МА ЗАБОЛЕ ИХ: Словенија тужи Хрватску! Опет!

Одлазећи словеначки премијер Миро Церар најавио је да ће Љубљана наредног месеца поднети тужбу против званичног Загреба због хрватско-словеначког граничног спора о непоштовању арбитражне одлуке у Пиранском заливу.

Пирански залив (Фото: Јутјуб)

Словенија ће тужбу против Хрватске поднети пред Европским судом у Луксембургу због, како је навео, чињеница да Загреб не жели да примени одлуку међународне арбитраже о питању границе између двеју држава, пренели су словеначки медији.

Реч је о спору који се протеже још од распада Југославије.

Хрватска и Словенија још нису дефинирале поједине границе на мору и копну, а прошле године арбитражни суд у Хагу пресудио је да Словенији припада неометани приступ међународним водама у Јадрану.

Овај спор највише утиче на рибаре једне и друге земље који често бивају новчано кажњавани због илегалног преласка границе једне или друге земље.

Истиче рок за ЕК да се изјасни о спору СЛ и ХР

Одлука арбитражног суда је коначна и обвезујућа, али Загреб одбија да је примени јер се Хрватска повукла из арбитражног процеса 2015. након што је у јавност процурео снимак који је открио да је словеначки судија у Хагу у том процесу размењивао поверљиве информације с властима у Љубљани.

Словеначки судио је поднео оставку, а процес је настављен, уз напомену да овај инцидент "није компромитовао могућност доношења одлуке". 

Загреб се с таквим тврдњама није сложио.

Словенија је у марту ове године затражила од Европске комисије да се изјасни по овом питању, а јуче је из Брисела стигао одговор да ће комисија остати уздржана.

Прочитајте ОВДЕ шта то Хрвати још желе?

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Транскрипти како је Хрватска изгубила Пирански залив.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА