Најновије

(ИНТЕРВЈУ) СРПСКИ ДОБРОВОЉАЦ У ДНР-У MИХАЉ МАРТОН - МАЂАР: Нека сви у Србији знају да нисмо „пси рата“ и плаћеници

Током посете у Доњецку, где је редакција Правда боравила на позив снајперисте и хероја ДНР-а Дејана Берића, упознали смо и друге добровољце из Србије. Међу добровољцима из Србије, у армији ДНР-а, налази се и Суботичанин Мартон Михаљ - Мађар, који је од 2015. године у Донбасу.

За разлику од осталих Срба који су на фронт ишли преко Русије, Мартон је у Доњецк стигао преко Кијева и Украјине користећи мађарски пасош. Међутим, како је код себе имао и српски пасош, али и немачка документа где се пре доласка на фронт налазио на привременом раду, доживео је низ непријатности. Кад се пробио до Доњецка и проруских снага и они су га у старту дочекали са сумњом. 

Међутим, Мартон Михаљ је својом храброшћу ускоро показао свима своје искрене мотиве. Као припадник медицинске јединице задужен за спашавање и извлачење рањеника, он је ишао и тамо где Руси нису смели да спаси рањене саборце. Више пута је летео у ваздух због експлозија око њега, али и кад је био повређен није прекидао акције спашавања. 

Због чега сте постали добровољац армије ДНР-а?

Када су украјински фашисти молотовљевим коктелима 2. маја 2014 године запалили зграда Дома синдиката у Одеси у којој су се налазили мирни проруски демонстранти, и када је велики број недужних људи изгорео, ја сам донео одлуку да дођем у Украјину. Тада сам се налазио на раду у Немачкој и чекао сам дуго да ми истекне уговор. Када је посао у Немачкој био готов, отишао сам на два дана до куће, а затим преко Будимпеште и Кијева стигао сам у Доњецк.

Да ли је главни мотив била љубав према Русима или жеља да се одупрете фашистима?

Пресудна је била моја љубав према Русима. То је традиција у мојој породици. Мој деда, отац, брат и ја, већ смо се борили у ратовима где су нам помагали Руси и руски добровољци. Отац је био у рату у Хрватској, брат у Босни, а ја на Косову и Метохији. Ту је било пуно руских добровољаца.

Да ли си на Косову био као добровољац или као редован војник?

Био сам на редовном одслужењу војног рока, али сам, када је почела НАТО агресија, на лични захтев прекомандован на Косово и Метохију.

Да ли људи у Србији схватају право стање у Донбасу?

Не. У Србији је тотални медијски мрак. Цензура је велика, част изузецима који дају праве прилоге из Новорусије. Дејану Берићу хвала што се, поред свих војних обавеза које има, бори да истина о овом рату стигне и до Србије. Он обавештава јаност у Србији, али изгледа да многи нису заинтересовани за истину.

Каква је ситуација у Дебаљцеву где је ваша јединица?

Напета. Чекамо.

Још од Минског споразума чекате?

Мински споразум је мртво слово на папаиру, он се никад није ни поштовао од стране Украјинаца. Људи гину из дана у дан. Ајде што гину војници, то је нормално у рату, али Украјинци пуцају и по цивилима.

Да ли се  породица и пријатељи у Суботици чудили што си у рату у ДНР-у?

Првих годину дана нисам никоме ни рекао где сам. Говорио сам да сам још у Немачкој, али када су људи у црном, БИА, почели да посећује моју породицу онда сам обелоданио да сам добровољац у ДНР-у.

Да ли је ваша породица имала проблема због вас?

Упали су ноћу у кућу мог брата, тражили су да ме пријави ако се вратим. Он им је запретио да ће их тужити ако опет дођу и од тада га више нису дирали.

Да лу увек носиш српску заставу на униформи или си је данас ставио због дружења са осталим Србима?

Увек је носим. Чак су два пута хтели да ме ставе у притвор јер то није обележје ДНР-а и није по прописима, али нисам хтео да је скинем. Руси ми често говоре да ми застава стоји наопако. „Брате, брате, застава ти стоји наопако“, ја им кажем „стоји баш како треба, ти је српска застава“. Неки буду збуњни, али већина људи овде воле Србе и Србију, мој командант је баш загрижен за Србију.

Шта је ваша порука људима у Србији?

Укините ту цензуру у Србији и извештавајте истину о дешавањима у Донбасу, о страдању деце и цивила, о томе да Украјинци не поштују примирје. Такође, нека сви тамо знају да ми нисмо „керови рата“ нити плаћеници. Ми овде нормално служимо војску као што би служили у Војсци Србије, то је наша судбина, ми смо тако хтели, пустите нас на миру да ми радимо своје.


Делегација из Србије са српским добровољцима у ДНР-у (Фото: Правда)

На растанку Михаљ нас је замолио да ако опет дођемо у Донбас понесемо кокарду и беретку српске војске како би показао Русима како се носи “права војничка капа”.

Како су руски медији известили о доласку српске делегације у ДНР погледајте ОВДЕ. Репортажу са гробља на ком су сахрањени Гиви и Моторола погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Михаљ Мартон је дао интервју и за руски портал “Полит навигатор” у коме је река да ће се рат наставити до уништења нациста.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА