Најновије

НОВИ ФОРМАТ ДИЈАЛОГА О КОСОВУ: Укључују се Америка и Русија, а Немци уместо Могерини траже специјалног преговорача

Док се чека наставак дијалога у Бриселу, иза кулиса се унутар Европске уније поново мешају карте - Немачка има предлог да уместо шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини преговоре води специјални представник Уније.

Преговори у Бриселу (Фото: consilium.europa.eu)

Дијалог између Београда и Приштине од прве рунде, одржане у марту 2011. године, води Брисел. Последњих месеци се говори да би могао да буде настављен у новом формату, у којем би Америка била укључена као саветник, што би одговарало Приштини, али и Русија, што је идеја Београда.

Извор  каже да поједине земље траже и да се укључи специјални представник.

- Немачка има жељу да у дијалогу између Београда и Приштине улогу преузме и специјални представник, а којег би именовала шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини. Као разлог се наводи то што се Могеринијева истовремено бави са више послова и нема времена да пуну пажњу посвети дијалогу и решавању проблема до којих у току преговора долази. Отуд и идеја да на сцену ступи специјални представник - наводи извор.

Предлог је, како наш саговорник, образложен убрзањем дијалога.

- Идеја је да шефица ЕУ дипломатије сама одреди ко ће бити тај специјални представник. Ипак, питање је да ли ће до тога доћи у наредном периоду - каже саговорник.

Ове наводе  потврђује и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који каже да је питање какву корист би Србија имала од тога.

- Чисто сумњам да би од тога Србија имала користи, зна се какво је расположење земаља Запада ка Београду и статусу у дијалогу. Питање је и ко би био тај специјални саветник, какав би његов став према Србији био. Јасно је да је циљ тог предлога да се питање Косова реши што пре могуће, односно да се притисак повећа, наравно више на Београд него на Приштину - каже Дачић.

Комешања око промене формата дијалога започела су упоредо са критикама неких земаља ЕУ да јавност није довољно упозната о томе шта се дешава у преговорима.

Такође, Федерики Могерини се спочитава и да је зарад личне користи као рок за потписивање споразума одредила крај следеће године, како би се он поклопио са завршетком њеног мандата и послужио јој као одскочна даска за даљи наставак каријере.

Подсетимо, дијалог је прошле године, после шест година посредовања, подигнут на виши ниво и сада га воде председник Србије Александар Вучић и председник Косова Хашим Тачи. Последња рунда одржана је 23. марта ове године, и то је била трећа по реду на председничком нивоу. И тада је тема била формирање Заједница српских општина, а за коју је ЕУ 5. априла дала Приштини рок од четири месеца за формирање.

Коментаришући дешавања око дијалога, директор Форума за етничке односе Душан Јањић каже да ће се у наредном периоду у дијалог највероватније укључити и представници Немачке и САД.

- Са косовске стране се већ зна преговарачки тим, зову га "тим јединства". Њима ће политички преговарач највероватније бити Бљерим Шаља, Тачијев саветник, и Тачи као председник Косова. Ми у наредном периоду морамо да урадимо политичку платформу за преговоре и да она прође кроз Скупштину - каже Јањић.

Следећа рунда дијалога би, према најавама из Брисела, требало да се одржи до краја јуна, а акценат би требало да буде на формирању Заједнице општина са српском већином. Како нам је незванично речено, прекјуче су у Бриселу на састанку били представници Косова.

Интересантно је да српски министри све чешће помињу поделу Косова као решење на које би Србија могла да пристане. После Ивице Дачића, који је о томе говорио неколико пута, за поделу су се изјаснили и министри Расим Љајић и Александар Вулин.

Хоти: Подела значи Санџак Косову

Заменик председника ДПК Реџеп Хоти каже да подела Косова није на дневном реду, а када би била, онда би Косово требало да узме Санџак и део југа Србије.

"Косово има добар геостратешки положај. Има САД и НАТО, има подршку Македоније и званично признање од свих суседа осим Србије", рекао је Хоти и додао:

"Подела није могућа без припајања Косову дела Санџака који припада Србији и дела у Црној Гори. Не може се догодити подела без узимања долине Прешева. Не може бити одвајања Војводине од Србије. Као што видите, постоје неки мали аспекти који компликују поделу Косова", рекао је Хоти.

Србија дошла у посед тајног документа из Приштине, откривен списак земаља које лобирају за независност Косова. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Платформа показује праве намере Приштине

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА