Најновије

ТУРСКА ЗАЛЕДИЛА ВОЈНЕ СИЛЕ: Ердоган шаље експедицију на Антарктик. Припрема за војну базу?

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је открио да његова земља планира да креира научну базу на Антарктику следеће године.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: kremlin.ru)

“До 2019. године ћемо креирати научну базу са којом ће Турска ући на листу 30 земаља које имају поларне научне станице на Антарктику,“ рекао је турски лидер на Твитеру.

У априлу ове године, турски министар за науку, индустрију и технологију, Фарук Озлу, по први пут је говорио о креирању поменуте базе. Овај пројекат ће, према речима политичара, бити спроведен под наздором Министарства унутрашњих послова Турске, као и Техничког универзитета у Истанбулу.

У то време, министар је поменуо и директорку Поларног истраживачког центра Техничког универзитета у Истанбулу, Бурџу Озсој, као могућег шефа Антарктичке експедиције.

Исти научник је у априлу истакао да се “операције Анкаре не одвијају само у сиријском граду Африну, већ и на Антарктику.“

Турска је једна од земаља учесница у Антарктичком уговору, који је потписан 1959. године у Вашингтону. Према овом документу, на Антарктику се могу вршити само научне активности.

Тренутно, овај уговор обухвата више од 50 земаља, укључујући Русију, САД, Швајцарску, Украјину, Јапан, Кину, Немачку, Велику Британију, Бразил, Аргентину, Чиле и Аустралију. Око 90 поларних станица, сталних и привремених, послују на овом континенту са више од 20 земаља.

Ердоган није открио зашто постоји потреба да Турска отвори базу на Антарктику, с обзиром да се она ни не налази на овом леденом контитнету, нити Турска има окружење тундри.

Иако Ердоган улаже напор да Турска постане снажна Средња сила, посебно на Блиском истоку, још увек није познато какву улогу ће база на Антарктику имати за постизање тог циља. Турска нема базу на Арктику.

Русија ће оштро одговорити Америци у свемиру. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Туча на Ердогановом скупу у Њујорку

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА