Најновије

Кустурица Додик и Бећковић на Видовдан откривају споменик Мехмед - паши Соколовићу и његовом брату Светом Макарију

Прослављени српски режисер Емир Кустурица најавио је да ће овогодишњи Видовдански дани у Андрићграду почети откривањем обележја браћи Соколовић – Мехмед паши и Светом Макарију, обновитељу Пећке патријаршије.

Кустурица (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, идеја тог споменика је да покаже нешто сасвим супротно од оног што су као негативне чињенице из историје српског народа и Бошњака често злоупотребљавале велике силе „хушкајући нас на ратове“.

„Жељели смо да браћу Соколовиће истакнемо као позитивне примјере. Од 28. јуна, те двије људескаре, у пријатељском загрљају, Мехмед паша и Свети Макарије стајаће на улазу у Андрићград“, рекао је идејни творац Андрићграда за „Вечерње новости“.

Он је подсетио да обнову Пећке патријаршије Свети Макарије не би могао да почне да није имао помоћ Мехмед-паше Соколовића са којим је био у крвном сродству.

Кустурица је прецизирао да ће овогодишњи Видовдански дани бити у знаку завршетка Првог свјетског рата, тако да ће већ 29. јуна у Одељењу за историју Андрићевог институту у Андрићграду бити одржан семинар посвећен тој теми, а у чијем раду ће учествовати стручњаци из САД, Енглеске и Русије.

Према писању „Новости“, споменик браћи Соколовић откриће председник Републике Српске Милорад Додик, а на Вивовданску беседу говориће академик Матија Бећковић.

Споменик браћи Соколовић, који ће се наћи уз обележја Иви Андрићу и Петру Петровићу Његошу, дело је вајара Зорана Кузмановића, који је и аутор скулптуре Гаврилу Принципу која је постављена у Београду.

Да ли ће доћи до раскола у православљу ако васељенски патријарх призна македонску и украјинску цркву, више о томе ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Октривање споменика Његошу у Андрићграду

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА