Најновије

НАГРАЂУЈЕМО ЗЕМЉЕ КОЈЕ НИСУ ПРИЗНАЛЕ КОСОВО? ЕУ бесна на Србију због ове одлуке!

Власти у Србији у последњих месец дана трпе оштре критике из ЕУ, јер су за годину дана укинуле визе грађанима великог броја "трећих земаља". Иако Брисел званично тврди да се тиме отежава борба против илегалних миграната, проблем је и што Србија укидањем визног режима "награђује" државе које нису признале Косово или су повукле његово признање.

Косово и ЕУ (Фото: Правда)

У протеклих годину дана визе смо укинули Индији, Ирану, Бахамима, Барбадосу, Јамајци, Маурицијусу, Мексику, Сент Винсенту, Гренадинима, Парагвају и Колумбији. Такође, безвизни режим са Србијом добили су и Суринам, Гвинеја Бисао и Бурунди.

Да постоји велики проблем српске политике према визној либерализацији са трећим земљама указао је прво државни секретар у словеначком МУП-у Боштјан Шефиц, који је као нарочито проблематично издвојио укидање виза Ирану и још неким афричким државама.

Потом су критике стигле и из Европског савета који је у свом извештају навео да би Србија требало да се "уздржи од скретања од заједничке визне политике, те да нова пракса склапања споразума са трећим државама изазива забринутост”".

Загребачки "Јутарњи лист" отишао је корак даље и пренео речи неименованог европског званичника, који је навео да би због свега тога Србији могао да буде укинут безвизни режим.

Да ли је та опција заиста могућа и шта је у позадини ових критика које долазе из ЕУ?

Проблем Ирана

Истина је да је Србија можда и несмотрено укинула визе грађанима појединих држава, а ту се нарочито издвајају они који долазе из Ирана. Са овом земљом српске власти склопиле су споразум о визној либерализацији у августу 2017. године, од када нагло расте прилив иранских "туриста".

Према званичним подацима, од септембра до данас у Београд је стигло 16.268 иранских држављана и то авио-летовима турских и заливских компанија. Због повећане потражње за Београдом као дестинацијом, након 27 година паузе, две иранске авио-компаније су уговориле директне летове Техеран-Београд.

Српским властима се замера што се велики број тих "туриста", наводно, не враћа у своју државу, већ илегалним путевима наставља пут ка Западној Европи.

Укидање виза - Косово

За Брисел је, чини се, можда већи проблем што Србија укидањем виза награђује земље које нису признале Косово или које су повукле признање независности КиМ. Ако се погледа листа држава којима су укинуте визе за Србију, само једна међу њима је признала јужну покрајину и реч је о Колумбији. Све остале су или чврсте у ставу да не признају независност КиМ или су повукле признање.

У августу 2017. безвизни режим је уведен за грађане Индије и Ирана, које подржавају став Србије око Косова. У новембру исте године признање КиМ је повукла Гвинеја Бисао, да би јој у априлу 2018. биле укинуте визе. У међувремену су власти у Приштини тврдиле да је та држава поново признала Косово, али је председник Скупштине те земље приликом његове посете Србији 31. маја ове године то негирао.

У фебруару 2018. је безвизни режим уведен за грађане Бахама, Јамајке, Маурицијуса, Мексика, Сент Винсента, Гренадина, Парагваја и Колумбије, која је једина у тој групи држава признала Косово.

Истог месеца укинуте су визе и Барбадосу, који се свега шест дана касније ипак одлучио да призна независност КиМ.

Безвизним режимом "награђен" је и Суринам, који је у октобру прошле године повукао признање јужне покрајине, а грађанима те државе два месеца касније укинуте су визе.

Признање независности КиМ повукао је и Бурунди у фебруару ове године, а крајем маја уведен је безвизни режим за грађане те државе.

Шта је Дачић рекао Тачију о граници између Косова и Србије читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта ће бити ако Вучић потпише независност Косова?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА