Најновије

ТУРЦИ ХОЋЕ И ЈАРЕ И ПАРЕ: Добијају америчке Ф-35, али и купују руске С-400

Званична Анкара је саопштила да ће упркос противљењу Конгреса САД Турска до краја дана добити америчке ловце-бомбардере пете генерације Ф-35, а такође је и произвођач тих авиона, америчка компанија „Локид Мартин“ потврдила своју спремност да их испоручи.

Авион Ф-35 (Фото: Јутјуб)

Како је изјавио министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу, прва два авиона биће испоручена данас. Примопредаја ће бити обављена у америчком граду Форт Ворту, у држави Тексасу.

Само неколико дана до планиране испоруке ловаца Ф-35, више од 40 чланова Представничког дома Конгреса САД захтевало је од америчког министра одбране Џејмса Матиса да обустави испоруке тих авиона Турској због тога што Анкара намерава да купи руске противракетне системе С-400.

У писму, које су потписали и републиканци и демократе, наводи се да испоруке америчких ловаца, у тренутку када је Анкара са Москвом постигла споразум о куповини система С-400, „могу да доведу да тајне војне информације САД и НАТО-а доспеју у руке Русије“. Анкара је такође критикована да је због ње дошло до „знатног погоршавања односа САД и Турске“, а акцент је стављен и на напетости у односима Анкаре са Израелом и Кипром.

Упркос томе, турски званичници су послали јасну поруку — Анкара неће одустати од куповине руских противракетних система, без обзира на одлуку Сената САД о престанку учешћа Турске у програму производње авиона Ф-35 и у том случају ће „наћи алтернативу“.

Ердоган шаље експедицију на Антарктик. Припрема за војну базу? Читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА