Најновије

КОСОВСКИ ДИЈАЛОГ У ЋОРСОКАКУ: Какве интересе брани Србија у Бриселу?

Бриселски дијалог ушао је у "ћорсокак" - дипломате тврде да су преговори ушли у "коначну фазу", када би требало да се очекује неки расплет, али је на терену ситуација потпуно другачија, изјавила је уредница портала КоССев из Косовске Митровице Татјана Лазаревић. Додаје да се у Бриселу догађа "симулација дијалога" и да су сви учесници тога свесни.

Парламент у Бриселу (Фото: Pixabay)

- О промени формата дијалога се прича већ дуже време, али би требало да се деси право чудо да бисмо видели ту промену, чули смо демантије... Приче о томе долазе из све видљивијег незадовољства у дипломатским круговима и институцијама о томе шта се дешавало претходних година у кабинету Федерике Могерини - казала је Лазаревић за Н1.

Према њеним речима, оно што је видљиво је да је "Бриселски дијалог у ћорсокаку".

- Сада имамо ту демонтирану виртуелну слику дијалога - формално ће се сви сложити да је он ушао у коначну фазу, дипломате и људи који се баве питањем КиМ рећи ће вам да присуствујемо расплету, а на терену је потпуно другачија ситуација - оценила је Лазаревић.

Како је рекла, тренутно присуствујемо судару две реалности.

- Ако мене питате, ја имам проблем са сударом реалности. Ако идемо у сусрет том правно обавезујућем споразуму, то значи да постоји неки сет предуслова на терену који указује да ће до тога да дође, а ми уствари видимо потпуно поларизоване стране, које никада нису биље удаљеније, имате две делегације које имају негативистички приступ према другој страни и то не води неком решењу - казала је.

Званичници Београда рекли су да у Брисел крећу с мањком оптимизма. Лазаревић каже да јој се чини да српској страни треба додатно време.

- Мени се чини да српској страни у овом тренутку треба додатно време, као што је чињеница да постоји одређено нестрпљење с међународне стране да неће дуго толерисати начин на који се бриселски процес водио до сада - оценила је уредница КоССев-а.

Према њеним речима, с обзиром да је став већине Срба да је Бриселски дијалог штетан по српске интересе, поставља се питање какве државне интересе Србија брани у Бриселу.

- Ја мислим да је у Бриселу у току протоколарни сусрет, симулација дијалога. И мислим да су сви учесници свесни тога... Ми од почетка присуствујемо нечему што је судар реалности, сада се демонтирала 'виртуелна нормализација' у 'суштинску ненормализацију' - закључила је Лазаревић.

Холандија ставила вето на отварање преговора са Албанијом, више ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта ће бити ако Вучић потпише независност Косова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА