Најновије

СПРЕМАЈУ СЕ ДА УДАРЕ? Десет земаља НАТО пакта у Пољској вежбало рат са Русијом поред саме границе! (ВИДЕО)

Америчка новинарка Ен Апелбаум открила је да су земље НАТО на територији Пољске увежбавале "парирање покушају Русије да заузме Прибалтик (Литванију, Летонију и Естонију)“.

Детаљ са вежбе (Фото: Јутјуб)

Навела је да се у поставци вежбе пошло од претпоставке да је Русија у стању да те три државице заузме у року од неколико сати и да је ради „супротстављања таквом сценарију“ и била одржана поменута војна вежба уз учешће војника из десет земаља, укључујући Немачку, Канаду, Белгију и Шведску.

То је наводно била највећа вежба западне војне алијансе у последње време.

Вежбом је руководила - како тврди Апелбаум - Десета група специјалних снага НАТО.

Признала је да је она за вежбу сазнала захваљујући томе што је командант вежбе желео да "потенцијални агресори знају да је вежба била одржана“.

Не крије да јој је сугерисано и да напише: "Русија мора да зна су за време вежбе били одрађени сви могући сценарији, укључујући и одбијање напада великих размера. Колико год руска пропаганда тврдила да Американци желе рат - ова вежба је одржана баш зато што САД не желе рат“.

 

Апелбаум признаје и да јој је сугерисано да напише да јој је "амерички командант вежбе предочио да је њена суштина била у застрашивању Русије“.

Била је ово вежба поред саме западне границе Русије. У овом контексту, симптоматично је да је озбиљни и утицајни амерички лист Тхе Натионал Интерест управо објавио да је ширење НАТО на исток било највећа америчка грешка за цео период после Хладног рата.

Војни уредник листа, Дејв Маџумдар, посебно наглашава да је управо "експанзионистичка политика алијансе посејала семе непријатељства између Руса и Американаца“.

Излазак НАТО на западну границу Русије појачао је антизападне тенденције у Русији и обновио „дух Хладног рата“:

"Експанзија је почела у време владавине Била Клинтона и ударила је темеље новој конфронтацији са Москвом, а дејства самог НАТО у време Џорџа Буша-млађег спустила су односе са Русијом на најнижи ниво од завршетка Хладног рата".

Како су сиријци узвратили ватру америчким терористима погледајте ОВДЕ.

Извор: Факти

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА