Најновије

СРБИН ОТКРИО МАПУ ПЕНТАГОНА: Тајни ратни план Амера за Балкан! Ево где планирају да ратују још 20 година!

По стратешким документима Пентагона и НАТО, Албанци су уз Украјинце са запада те земље једини у Европи који су спремни да ратују за америчке интересе. За ратни сукоб на Балкану ратни стратези Вашингтона рачунају на 100.000 Албанаца из Албаније и са Косова.

Маринци (Фото: Pixabay.com)

Ове драматичне податке открива геополитичар и професор међународних односа Срђан Перишић, који је на Националном универзитету одбране у Вашингтону својим очима видео стратешки документ којим Пентагон практично одређује америчке интересне сфере широм света у којима би могао да ратује.

Изазивање криза

Према Перишићевим речима, Американци имају стратегију за изазивање криза у периоду од 20 година након усвајања једне овакве стратегије како би све геополитичке адуте држали у својим рукама.

- А њихов геополитички интерес у Европи и на Балкану јесте онемогућавање руског утицаја и српског повезивања у јединствену државу - објашњава Перишић, који је поменути документ видео 2008. године у Вашингтону.

Интерес Вашингтона у Европи је сузбијање руског интереса, а на Балкану спречавање српског повезивања у јединствену државу
По америчкој стратегији, објашњава Перишић, кључна жаришта су такозвани обод око Русије: источна Европа, Балкан, Кавказ, средња Азија, уз Корејско полуострво и вечито нестабилан Блиски исток.

- Американци хоће да сузбију Русију и било коју другу силу која се налази на простору Европе и Азије, а могла би да им буде конкурент - Русију, Кину, Турску, Немачку у Европи... Преко НАТО се омогућава присуство Америке у овом делу света. Њима треба слаба ЕУ и траже савезнике међу европским земљама. Видите, на пример, да је Пољска већи савезник Вашингтона од било које друге европске земље - истиче професор Перишић.

Што се Срба тиче, каже он, геополитички интерес Запада остварује се методом такозваних атлантистичких геополитичких клешта.

- Један крак су Албанци, а други Хрвати. Кад погледамо та клешта на Балкану, видимо да се између њих налази српски народ. Подручја за изазивање криза су управо Косово и Босна и Херцеговина, односно део преко кога могу вршити притисак на Републику Српску. Такође, кризе могу да се сервирају и преко Македоније - напомиње професор.

Паљење ватре 

Како додаје, сви амерички генерали и политичари имају на уму ова кризна жаришта, међутим, њихов проблем је што им војна, политичка и економска моћ опада, и то у последњих 10 година.

- Из тога се може закључити да ниједно од тих кризних подручја, која су означили на ободима Русије, неће успети да потчине до краја, али они сматрају да кризе треба и даље заоштравати у правцу конфликта јер конфликтом ће се слабити Русија и други конкуренти - прича Перишић и наглашава да Србија има шансу да препозна да је њен интерес компатибилан са кинеским и руским, никако америчким.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић, сагласан је да се наши и амерички спољнополитички интереси на Балкану никако не поклапају.

- То се пре свега у овом тренутку односи на Косово и по том питању они неће мењати свој став - наводи Миливојевић.

Мали и велики Руси

Професор политичких наука Ненад Кецмановић изјавио је да малигни утицај на Балкану у ствари имају они који га приписују Русији.

- Американци Србе непрестано називају малим Русима, што у време антируске хистерије за малу и нејаку земљу представља претњу. Велике Русе не смеју да нападну, али на мале стално подижу батину - закључује Кецмановић.

Мичел: Сатима смо разговарали о односима Београда и Приштине

Заједнички интерес САД и Европе је реформисан Балкан на путу ка Европској унији, рекао је у петак помоћник америчког државног секретара за европске и евроазијске послове Вес Мичел. Говорећи у седишту Фондације "Карнеги" за Европу у Бриселу о интересима које деле Америка и Европа, Мичел је пожелео да "свет остане слободан, да територијални интегритет Европе остане заштићен, да Русија одговара за инвазију Украјине, да градови у САД и Европи буду заштићени од терористичких напада".

- Да видимо реформисан Балкан, на путу ка Европи, као и Европу слободну од енергетских уцена Русије - навео је Мичел како он види заједничке интересе Вашингтона и Брисела.

Мичел је нагласио да су прошле недеље дипломате САД и ЕУ, француске и немачке дипломате, сатима разговарале телефоном о нормализацији односа Београда и Приштине.

Амерички ратни план

где Пентагон планира да ратује у следећих 20 година

* Балкан (Косово, Босна и Херцеговина) - Опремиће 100.000 Албанаца за напад на Србе
* Рубни делови источне Европе (Украјина, Придњестровље)
* Кавказ (Грузија, Јерменија, Азербејџан)
* Средња Азија (Авганистан, Киргистан)
* Корејско полуострво (Северна и Јужна Кореја)
* Блиски исток (Сирија, Израел, Палестина, Ирак, Иран)
* У Африци неће бити већих сукоба у којима ће учествовати Америка

Извор: Национални универзитет одбране САД

Војне интервенције САД


* Ирак, 1991. године
* Сомалија, 1993. године
* Босна, 1995. године
* Авганистан и Судан, 1998. године
* Србија и Црна Гора, 1999. године
* Авганистан, од 2001. године
* Ирак, 2003. године
* Либија, 2011. године
* Ирак, 2014. године
* Сирија, 2018. године

Владислав Јовановић, бивши шеф дипломатије

Чим се појави једна велика сила са амбицијом, онда се увек појављује друга, трећа или више њих које то спречавају. Сада, после Хладног рата и униполарног света, теже је Америци да овладава планетом

Прочитајте ОВДЕ шта каже Мила Алечковић о томе зашто се политичари бирају међу педофилима?

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пепе Ескобар - Свет очекује апокалипса ако дође до сукоба Америке и Русије! 

Бонус видео

Антић: Зашто Путин не подржи Двери или Шешеља?!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА