Најновије

НОВИНЕ У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: Долази до кључних промена у раду на три нивоа

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић рекла је за РТС да је изгласавањем измена Закона о службеној употреби језика припадницима националних мањина омогућено да се у парламенту обраћају на свом језику.

Српски парламент (Фото: Синхуа)

Сузана Пауновић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је та могућност постојала од 2002. али да је постајало ограничење које је сада укинуто.

- Посланици су могли да се обраћају на свом мањинском језику уколико је њихова национална мањина заступљена два одсто у односу на укупан број становника. Сада то ограничење не постоји. Постоји могућност да се народни посланици обрате на свом матерњем језику и не само да се обрате већ и да поднеске прилажу на свом матерњем језику - наводи Пауновићева.

Додаје да су изменама Закона о националним саветима јасније дефинисана овлашћења тих савета, смањења прекомерна политизација и транспарентнији рад националних савета.

- Долази до промене на три кључна нивоа. Први се тиче надлежности и статуса Националног савета, регулишу се питања око заснивања радног односа, положај изабраних лица и функционера у Националноим савету. Уводи се програмски буџет, обавезни ревизорски извештаји, строже контроле новца као и транспарентније трошење. Значи – припадници националних мањина имају право да знају како Национални савет користи средства. Трећи ниво промена се тиче деполитизације Националног савета - наводи Пауновићева.

Вучић и Тачи се данас састају у Бриселу, више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто Путин не подржи Двери или Шешеља? Сазнајте у нашој емисији:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА