Најновије

Западна Европа све насељенија захваљујући имигрантима, исток Европе се празни; Шиптари масовно одлазе са Косова!

Становништво Западне Европе значајно расте захваљујући миграцијама, док источна Европа има проблема са демографијом због одласка грађана, указују научници Аустријске академије наука и бечког Витгенштајн центра.

Париз (Фото: Синхуа)

Бечки научници анализирали су развој становништва у Европи између 1990. и 2017, узимајући у обзир природни демографски развој и миграције.

Дошли су до закључка да у Европи свега пар стотина километара раздваја подручја снажног раста становништва и „алармирајућег демографског пада”.

На два супротстављена „пола” налазе су Ирска са растом од 36 одсто, пре свега захваљујући природном демографском развоју, и Босна и Херцеговина са највећим смањењем становништва од 22 одсто који је прозрокован емиграцијом.

Остале земље са највећим растом становништва су Швајцарска, са растом од 26 одсто, пре свега због усељавања, Норвешка са 24 одсто (како природним растом, тако и захваљујући миграцији), Шпанија са 20 одсто (имиграција), Француска са 18 одсто (мање миграција, више природни раст) и Шведска са 17 процената (претежно захваљујући имиграцији).

Аустрија се са плусом од 15 одсто налази у западноевропској средини, при чему је раст становништва проузрокован пре свега имиграцијом од 13 одсто.

Када је реч о Немачкој, научници су дошли до неочекиваног податка, да је на једној страни то једина западноевропска земља са јасним природним падом броја становништва од минус четири одсто, уз миграциони раст од девет одсто, што је мање од других земаља.

Шиптари беже са Косова

На другој страни Бугарска, Летонија, Литванија, Молдавија, БиХ и „Косово“ од 1990. бележе смањење становништва за више од 20 одсто.

Раст је забележен само у Словенији и Словачкој од по три одсто.

Смањење становништва у источној Европи је готово у свим земљама проузроковано емиграцијом.

„Миграциона кретања су у међувремену постала главни фактор који стоји иза раста или смањења становништва у Европи”, констатује демогаф ÖAW Томас Соботка.

Хавијару Солану је забрањен улазак у Америку, више о томе ОВДЕ.      

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

После две године стагнирања поново навала миграната у Македонији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА