Најновије

ПУКЛА БРУКА! БРИТАНСКИ РАЗАРАЧИ СУ ПЛОВЕЋЕ ПАТКЕ: Флота вредна 6 милијарди фунти не може да плови, ево шта се дешава! (ВИДЕО)

Ратни бродови британске поморске флоте не могу да плове у топлим морима због чега годишње 80 посто времена остају у луци.

Британски разарач (Фото: Јутјуб)

Шест типова британских разарача, који су окосница Краљевске морнарице, прошле године је углавномостало на везу у пристаништу. за преуређење ових бродова, од којих сваки кошта милијарду фунти, треба више од милијарду фунти за преуређење, пошто су се неколико пута у Персијском заливу "прокували" и  једноставно се угасили.

Реконструкција неће почети пре 2020. године”,  пише Лариса Браун. Два од ових ратних бродова, “ХМС донтлес” и “ХМС дефандер”, 2017. године уопште нису пловили, иако су прошлу годину британски званичници и министри поздравили као “годину ратне морнарице”.

Свих шест ратних бродова су у флоти од 2008. године и израђени су са моторима који се гасе у топлим морима, остављајући морнаре сатима насукане у потпуном мраку. Због ове чиненице настала је паника јер се испоставило да су бродови Краљевске морнарице, дизајнирани за заштиту остатка флоте од ваздушних или ракетних напада, заправо “плутајуће патке”. 

Брод “ХМС драгон” је прошле године 309 дана био на везу у Портсмуту, затим “ХМС даринг”  232 дана и “ХМС дајмонд”  203 дана. “ХМС данкан", је већину времена на мору, али је на везу ипак био197 дана. Од јануара до марта ове године “ХМС даринг”, “ХМС донтлес” и “ХМС дефендер” нису напустили луку. 

Чудно је саопштење произвођача мотора "Ролс-Ројса", који тврди да им Министарство одбране није рекло да ће бродови од 8000 тона проводити доста времена у топлим водама, па зато нису ни дизајнирани да раде у топлим морима.

Задужени за радове се правдају да су недостатак радне снаге, божићни празници морнарима и редовно одржавање били кључни фактори због којих су  бродови остали у Портсмуту.

Лорд Ален Вест, бивши адмирал и начелник морнарице, изјавио је да је “срамота што се преправка бродова не ради под хитно. Имамо тако мало фрегата и разарача да морати да окренемо и небо и земљу да урадимо тај посао”.

Велика Британија у децембру по први пут није имала ниједан велики брод који је био оперативан у светским морима. Одсуство 19 фрегата и разарача Краљевске морнарице у иностранству су војни стручњаци описали као “стратешку непријатност за земљу”. 

Проблем је доспео у јавност 2016. године, када се испоставило да се две турбине мотора сваког брода успоравају у топлој води и не могу да произведу довољну енергије.

Систем не препознаје због чега се то догађа и аутоматски “искључује” бродске генераторе, што доводи до потпуне електричне блокаде. У Северном мору, не долази до ових проблема јер при хладним температурама мотори производе више енергије. Министарство одбране је издвојило 160 милиона фунти за отклањане проблема, а верује се да ће бити потребно више милијарди фунти.

Прочитајте ОВДЕ какав је то Путинов указ нови шамар противницима.

Извор: Курир/Дејли мејл

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ипак британски медији тврде супротно.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА