Најновије

Хрватски новинар је поделио ову фотографију на Фејсбуку, а онда је у његову кућу дошла полиција!

Делећи свакодневно разне садржаје на друштвеним мрежама ни не сумњамо у какве проблеме бисмо могли да упаднемо због њих. Управо је тако један хрватски новинар поделио фотографију због које је убрзо завршио у полицијској станици.

Илустрација (Фото: Pixabay)

Познати копривнички новинар и извршни уредник "Подравског листа", Карло Есенбаисер, поделио је фотографију са једне сатиричне групе на Фејсбуку и зарадио прекршајну пријаву због промовисања и злоупотребе опојних дрога.

На спорној фотографији је "авиончић" направљен од марихуане и ризли, а у потпису стоји "први Ф16 слетео на Плесо". Карло је крив јер је погледао ту фотографију, насмејао се и кликнуо "подели".

Да апсурд буде већи, човек је новинар већ 15 година и углавном се бави црном хроником, па је доста апсурдно за то дело оптужити човека који је радни век посветио борби против криминала, а самим тим и борби против наркотика, преноси хрватски портал 100посто.

Есенбаисер је био на свом радном месту у тренутку када му је полиција упала у кућу, оставивши у шоку његову породицу. Када је сазнао да га полиција тражи, ангажовао је адвоката и отишао лично у копривничку полицијску станицу где је, како каже, прво пуко од смеха.

Ево спорне фотографије због које је новинар био позван на информативни разговор.

- Показали су ми скриншот моје објаве и ја сам почео да се смејем. Али, како је време одмицало, схватио сам да ствари уопште нису смешне. Полицајцима је такође ствар била апсурдна, али су ми објаснили да је реч о прекршају и да ме морају пријавити - каже он.

Службено је починио прекршај из члана 4. Закона о сузбиљању злоупотреба дрога. Тај члан прописује да је "забрањена директно и индиректно промовисање, израда, поседовање, употреба и промета дрога и промовисање дрога на било који начин".

"Пријавила ме оптужена за диловање дрогом"

Есенбаисер каже да је сазнао да га је пријавила подравска предузетница, бивша власница секс шопа, Емануела Бетлехем Лончарић, а уверен је да је то учинила због текста који је објавио о њој.

Новинар је. наиме, написао како је против ње подигнута првостепена оптужница јер је у својој радњи продавала синтетичку дрогу "Галакси", односно "познате" освеживаче ваздуха који су хрватској омладини нанели много штете. Иако се лично не познају, он верује да је ово био њен начин освете.

Ствар уопште није безазлена. Ставио сам да ми прети новчана казна од 55 хиљада куна. Судска пракса у Хрватској је неуједначена и питај Бога каквом ћу судији доћи и како ће он на све ово гледати. Зар ћу морати да дижем кредит због једне објаве на Фејсбуку? - пита се овај новинар.

Он је такође забринут и за оно што ће сутра стајати у његовом досијеу.

- Зар ће у мом досјеу стајати да сам осуђен због злоупорабе дрога, односно прекршаја из Закона о сузбијању злоупорабе дрога? А у животу немам ниједне мрље, односно током целог живота имам само два прекршаја у саобраћају. Све то може имати врло озбиљне последице и то све више схватам. Једино ми није јасно како неко ко је првостепено оптужен за продају "Галаксија" може новинару који је о томе писао навалити полицију на врат због "злоупорабе опојних дрога" - каже копривнички новинар.

Новинар још истиче да ни у једном тренутну спорну фотографију није поделио како би промовисао злоупотребу дрога, већ као сатирични, духовити одговор на Владину одлуку о набавци борбених авиона Ф16.

ФЕЈСБУК УВЕО ПРЕТПЛАТУ! Да ли је ово почетак краја највеће друштвене мреже? Више ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта све не треба делити на Фејсбуку:

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА