Најновије

Путин извлачи корист од пропасти иранског споразума?

Москва би могла имати маргиналне користи од пропасти нуклеарног споразума с Ираном, али то не сматра позитивним дешавањем.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Москва неће напустити Техеран

Амерички председник Доналд Трамп 8. маја је објавио своју одлуку о повлачењу из иранског нуклеарног споразума и повратак жестоких санкција Ирану. Овај је потез натерао његове европске савезнике да покушају на све начине да сачувају споразум, док су ирански званичници пожурили да од Кине и Русије затраже нове гаранције.

У међувремену су неки аналитичари навели како ће Москва настојати да искористи Трампову одлуку. Иако има неке истине у тим спекулацијама, стварност је компликованија. Санкције које су остале на снази након усвајања ЈЦПОА 2015. године у потпуности су биле у складу с руским интересима, јер су браниле западним инвеститорима да улазе на иранску економску сцену.

Ипак, руска Влада никад није желела потпуни пропаст договора и наметања јачих санкција Ирану. Секундарне санкције које је Трампова одлука вратила не значе више економских шанси за руске компаније. Напротив, због блиских економских веза и интеграције са Западом, велике руске компаније ће морати почети да смањују своје присуство у држави.

Наравно, повратак јачих америчких санкција неће значити да ће се прекинути у потпуности руско-иранске економске везе. Оне ће сигурно преживети, али ће бити ограничене на мањи број заједничких пројеката, као што је изградња електрана Бушехр и Сирик, као и развој железнице.

Русија, такође, неће имати користи од иранског повлачења са нафтног тржишта. На кратке стазе, то би могло довести до привременог раста цена, али Москва није заинтересована за тако нешто. За разлику од средине 2000-их, када су руске енергентске компаније слепо желеле више цене нафте, сада су више заинтересоване за стабилност, него за стални раст.

Трампова одлука да се повуче из нуклеарног споразума без сумње гура Иран ближе Русији. Истовремено, тензије између САД и Европске уније због ЈЦПОА дале су Кремљу прилику да обнови дијалог с Европљанима. И немачка канцеларка Ангела Меркел, и француски председник Емануел Макрон посетили су Русију у протеклих неколико месеци и изгледало је како би се статус Москве као потписнице ЈЦПОА могао искористити за стварање поделе у западном противруског кампу.

Ипак, Москва не види пропаст споразума као позитиван политички догађај. Она се надала да ЈЦПОА гарантује да Иран неће постати ново "жариште" на периферији постсовјетског простора. Споразум је требало да буде гарант да САД и Израел неће предузимати насилне акције или војну агресију против Техерана.

Након повлачења САД, Москва нема много опција. Може се вратити на начин рада у време санкција Обамине администрације, када се највећи део пословања две државе водио у зони сиве економије. Русија може, такође, тражити легалне начине да избегне америчке санкције, на пример кроз програм нафта-за-добра (договор који дозвољава Техерану да руска добра и инвестиције плаћа нафтом), или да користи државне монете уместо америчког долара за трансакције.

На крају, Русија ће покушати да уради колико може у уском простору који је Трампова администрација оставила Ирану на међународној сцени. Али, једна ствар је сигурна: мало је вероватно да ће Русија напустити Иран суочен с америчким непријатељством.

Вашингтон и Москва постигли су договор о сусрету Трампа и Путина, више о томе ОВДЕ.

Извор: Ал Џазира

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин данас у Кремљу примио Болтона

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА