Најновије

СМРТОНОСНА ИГРА МЕЂУ СРПСКИМ ТИНЕЈЏЕРИМА: Деца се такмиче у бизарном и опасном тренду!

У Србији се појавио бизаран и опасан тренд да се млади људи, углавном средњошколци, такмиче у томе ко може да прогута више пилула екстазија за једно вече.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Ово је потврдила и докторка Светлана Вучетић Арсић из Специјалне болнице за болести зависности у Драјзеровој, која каже да су те информације у Драјзерову стигле из полиције.

- Наша институција сарађује с полицијом од које добијамо информације, па смо тако сазнали и да се неретко школска деца такмиче ко може више екстазија да попије за једно вече. Тога је било и раније, а има и сада. Због тога се дешавају веома озбиљне интоксикације том супстанцом - каже докторка Вучетић Арсић.

Три шокантне смрти младих људи - од којих је најстарији имао тек 20 година - потресле су Србију прошле недеље. Чињеница да се сумња да су све троје преминули од последица предозирања наркотицима посебно плаши све родитеље.

Психолози и лекари кажу да је ситуација алармантна. То потврђују пре свега непосредна искуства оних који младе људе лече од наркоманије.

Докторка Светлана Вучетић Арсић указује на то да подаци кажу да је употреба канабиса порасла у односу на 2017. годину, као и употреба психоактивних супстанци и нових опиоида. "Хемија" - синтетичке дроге које су у моди код тинејџера последњих година - посебно плаши стручњаке.

- Најчешће их конзумирају адолесценти, и то повремено, на журкама или окупљањима, као и студенти ради сузбијања несанице и концентрације, мада ипак ређе. Синтетичке дроге, попут екстазија, често се комбинују са енергетским пићима. За млађе људе је увек изазов да пробају нешто ново, без обзира на то што су често то веома озбиљне супстанце и што њихово коришћење може имати драматичне последице - каже др Вучетић Арсић.

Основни проблем је у томе што дрога никада није била доступнија малолетницима, сматра психолог Радмила Грујичић.

- Доступност се огледа и у цени и у количини, а наркотике почињу да конзумирају већ у основној школи. У том добу деца су наивна и врло подложна манипулацији. Она су често ван контроле родитеља, који све више раде и нису заинтересовани за њих. Ту је, с друге стране, и стравичан притисак вршњака - каже др Грујичић.

Прву линију одбране тинејџера од наркотика морају да чине родитељи.

- За овај проблем одговорност сносе и родитељи. Мора да постоји већа контрола деце. Раније су за децу постојали бесплатни слободни садржаји, она су била укључена у спортске секције, а сада родитељи за све то морају да издвоје новац, који немају. Свест детета и интересовање о пушењу, алкохолу и наркотицима појављује се са 12 година, и то је време када би родитељи требало да разговарају са њима о превенцији - каже психолог Грујичић.

Тинејџери и сами дилују

Средином маја велика акција МУП-а скренула је пажњу на то да и у школским двориштима ради велики број дилера. Проблем је и што дилера има и међу ђацима основних и средњих школа, а психолог Радмила Грујичић каже:

- Највећи мотив је позиционирање у друштву. Дете жели да се докаже да је слободније од осталих, да сме шта други не смеју и да је прешло дозвољене границе, што је типично за тај узраст - додаје Грујичићева.

Серија трагедија

17. јун - Сатима лежао испред сплава

Београђанин Јован Пауновић (17) преминуо је у недељу увече на Војномедицинској академији неколико сати након што је пронађен како испред једног београдског сплава лежи у бунилу и грчи се у ужасним боловима јер је у себе унео смртоносну количину дроге екстази.

Несрећни младић преминуо је у највећим мукама у болници након што је готово три сата лежао на улици испред сплава где су га пријатељи оставили, а пролазници покушавали да му помогну чекајући Хитну помоћ и полицију.

20. јун - "Нема пази, само гази"

Средином недеље у Бачкој Паланци преминуо је тинејџер Немања Шафарик (18), а његово тело у стану у Гундулићевој улици пронашао је отац. Полиција из Бачке Паланке је извршила увиђај, а незванично се сазнаје да је смрт наступила услед предозирања.

По налогу тужиоца, тело је пренето на Институт за судску медицину у Новом Саду, где је урађена обдукција.

Нема никаквих трагова насиља. По налогу Тужилаштва, урађене су све токсиколошке анализе због сумње да се младић предозирао. Иначе, младић је по целом телу био истетовиран, а једна од тетоважа гласи "Нема назад, само напред. Нема пази, само гази".

24. јун - Умрла у стану друга

Марија М. (17) из Крагујевца, ученица Политехничке школе, преминула је када је са старијим братом била код друга у насељу Шумарице, где је, како се сумња, унела смртоносну дозу.

Према првим резултатима истраге, који још увек нису потврђени, јер се чекају резултати обдукције, сумња се да је девојчица преминула од превелике дозе неке од наркотичких супстанци.

Шта је она током кобне ноћи конзумирала и какве су околности довеле до проналажења њеног беживотног тела у стану код друга њеног брата, за сада се не зна. Коначни налаз даће патолози и токсиколошка анализа.

Прочитајте ОВДЕ шта каже стручњак о изазивању панике путем медија.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Заплењена нова врста дроге у Србији.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА