Најновије

ВИДОВДАН: Све што треба да знате о великом српском празнику

Видовдан је један од највећих српских празника, који Српска православна црква празнује 15. јуна по јулијанском календару, или 28. јуна по грегоријанском календару. Око настанка назива Видовдан и начина обележавања овог великог празника кроз историју и данас има опречних мишљења.

Косовски бој (Фото: Википедија)

Значај Видовдана за српски народ проистиче из историјских догађаја који су везани за тај датум. Од свих њих, најзначајнији је Косовски бој, који се одиграо на Газиместану 1389.године, а који су пратиле и погибија кнеза Лазара и пропаст Српског царства. Видовдан стога у српској историји и култури представља Дан жалости, па је српски народ задржао обичај да се на тај дан прекину сви велики послови. За Видовдан се у црквама обављају помени за све страдале у ратовима.

Овај празник посебно је занимљив зато што се историјске чињенице преплићу са народним обичајима и веровањима оличеним у косовском миту, упоредо са паганским култовима старог словенског божанства Вида. Народ Видовдан, с једне стране, доводи у везу са кнезом Лазаром и Косовским бојем, а с друге, у архаичнијој варијанти, са свецем светим Видом. Вид је сматран врховним божанством, ''богом над боговима” , а међу Србима и свим Словенима веровало се да је он свевидеће божанство, па се Видовдан сматра празником за очи, односно празником који “отвара очи”.

Према другој интерпретацији назива Видовдан, поштовање и слављење светог Вида донели су са собом немачки католички рудари Саси, а њихов светац је прилагођен локалном становништву.  У Полабљу, где је такође поштован Световид, његова светилишта махом су замењена црквама посвећеним светом Виту, што упућује на закључак да је култ поштовања старословенског паганског божанства Световида замењен култом св. Витуса.

ОВО СУ НЕКИ ОД ВАЖНИХ ДОГАЂАЈА КОЈИ СУ СЕ ДЕСИЛИ НА ВИДОВДАН:
- бој на Косову 1389. године
- атентат на војводу Франца Фердинанда у Сарајеву, који је означио почетак Првог светског рата
- потписан Версајски споразум 1919, чиме је Први светски рат завршен
- српски краљ Александар I Карађорђевић доноси Видовдански устав 1921. године, а исте године на њега је извршен покушај атентата
- 1990. усвојени амандмани на Устав Хрватске, којим Срби више нису били конститутивни народ у Хрватској
- Слободан Милошевић изручен је Хашком трибуналу 2001. године


Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА