Најновије

КУГА 21. ВЕКА: Све знамо, али нисмо спремни! У мукама ће умирати стотине милиона(ВИДЕО)

Своју причу о еболи Ед Јонг започео је цртицом из града Киквита у западном делу ДР Конга, где је обишао масовну гробницу у којој су сахрањене жртве једне од епидемија еболе.

Ебола (Фото: ЈуТјуб)

Тела умрлих, њих нешто више од 200, наслагана су и затрпана у три гробнице свакој ширине пет и дужине око 20 метара. "Поред њих велики плави знак објашњава: 'У сећање жртвама еболе из маја 1995.'", пише Јонг.

Тога да је ебола некада харала и Киквитом данас се још мало ко сећа поред толико других, сталних избијања смртоносне болести широм Конга, па и света. Емери Миколо, 55-годишњи становник Конга, један је од оних који је преживео.

Ебола је име добила по оближњој реци. Након прве епидемије болест је мировала скоро 20 година. А онда се 1995. опет појавила у Киквиту, 800 километара на југозапад. Прва жртва био је 35-годишњи Гаспард Менга који је радио у шуми око града на крчењу, усевима и производњи дрвеног угља. У јануару те године пријавио се у Општу болницу у Киквиту и убрзо умро од онога што су лекари мислили да је бактеријски узрокована дизентерија. Тек у мају, након што се епидемија захуктала до нивоа катастрофе, након што су се болнице испуниле крицима и повраћањем, а гробови се напунили мртвима, и тек након што су опет узети узорци крви, постало је свима јасно да се ебола вратила. До тада је заражено 317 људи, а 245 их је умрло. Отада се ебола у Конго враћала још шест пута, последњи пут у марту 2018.

Она се, заправо, релативно тешко преноси, али унаточ томе блокира здравствени систем, уништава економију, шири страх и открива сва слаба места људске инфратструктуре.

Конго је једна од земаља с највећим биодиверзититетом на свету. Одавде је ХИВ кренуо у пандемију. Овде су мајмунске богиње прешле на човјека, као и Марбург вирус, Кримско-конгоанска хеморагијска грозница, чинкункуја вирус, жута грозница. Од 1995. Киквит је утростручио становништво, у наредне три децење предвиђа се да ће субсахарска Африка становништво удвостручити, да ће градови продрети далеко у данашње џунгле. Масе наивних људи тако ће доћи у контакт са патогенима који данас углавном мирују у животињским популацијама.

Научници процењују да птице и сисари крију између 631.000 и 827.000 непознатих вируса који су у стању да пређу на човека.

ОВДЕ погледајте шта пиво чини телу ако га пијете сваки дан.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА