Најновије

ОТВОРЕН НАРОДНИ МУЗЕЈ У БЕОГРАДУ: Мултимедијални спектакл пред стотинама грађана

Након 15 година реконструкције, Народни музеј у Београду синоћ је свечано отворен, а овај важан културни догађај пратио је и велики мултимедијални спектакл на Тргу републике.

Мултимедијални спектакл на фасади Народног музеја (Фото: Правда)

Нешто после 21 сат, на фасади Народног музеја приређена је аудио - визуелна игра светла, музике и покрета, а окупљеним грађанима приказан је и видео у којем балетан Сергеј Полуњин игра своју спектакуларну кореографију у музејском холу. Овај део свечаног отварања изазвао је посебно одушевљење публике и бројне овације и аплаузе. 


У фоајеу Народног музеја имали смо прилике да видимо многе значајне личности из света политике, културе, уметности...  Поред бројних званица, ту су били и бивши министар културе Иван Тасовац, принц Александар Карађорђевић, министри у Влади Србије Зорана Михајловић, Небојша Стефановић, Александар Антић, Зоран Ђорђевић, Јадранка Јоксимовић, Нела Кубуровић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, градоначелник Београда др Зоран Радојичић, глумац Светислав Буле Гонцић и многи други. Званице су у фоајеу музеја поздравили директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић и министар културе Владан Вукосављевић, а Музеј је званично отворила премијерка Ана Брнабић.
- Време у којем је култура запостављена, а музеји затварани је за нама. Враћамо Народни музеј нашим грађанима. Ово представља спајање предака и потомака и буђење инспирације код младих, да покажемо да смо културна, интелигентна и мислећа нација, а Народни музеј је наша срж - рекла је том приликом премијерка Брнабић.
Након њеног обраћања, дечији хор ''Колибри'' отпевао је српску химну "Боже правде".


Наредних неколико минута, зграда музеја била је осветљена плавом бојом, која је иначе била "носећа" боја свечаног отварања, јер је слика Ђуре Јакшића ''Девојка у плавом'', као једна од најзначајнихих уметничких дела која се налазе у Народном музеју, била симбол читаве јучерашње свечаности. Стога су многе званице биле обучене у плаве тоалете, служили су се плави коктели, а посетиоци су имали прилике да се расхладе лепезама са фотографијом Јакшићеве ''Девојке у плавом''.


Упркос киши и лошем времену, неколико стотина посетилаца синоћ се окупило испред Народног музеја и стрпљиво сачекало 23 часа, када су његова врата и званично отворена за грађане. Посетиоци ће моћи да виде између 3.000 и 4.000 експоната, од укупно 400.000 артефаката, колико их се чува у музеју. Поставке су организоване на три нивоа, а улаз ће до понедељка, 2.јула, бити потпуно бесплатан, а музеј ће радити од 10 до 22 часа. Након тога, почиње уобичајено радно време, а улазак у музеј наплаћиваће се 300 динара. 

 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА