Најновије

СТОЛТЕНБЕРГ: За две недеље позивница Македонији за НАТО, али...

За две недеље ће НАТО савез издати позивницу за македонско чланство у алијанси, али земља неће постати пуноправна чланица док се не окончају све унутрашње процедуре, укључујући и промену Устава, поручио је генерални секретар НАТО, Јенс Столтенберг, након разговора са македонским премијером Зораном Заевим.

Јенс Столтенберг (Фото: Ria)

Како преноси Радио Слободна Европа, позивиница Македонији ће, према Столтенбергу, бити издата у току самита НАТО који ће бити одржан 11 и 12 јула, и од тог тренутка Македонија ће отпочети преговоре о приступању у северноатлантски савез. Процес приступња ће бити завршен чим се окончају процедуре у земљи, а брзина тог процеса ће, према њему, зависити од ефикасности македонских институција.

“Спор око имена је предуго бацао сенку на цели регион и спречавао просперитет и сигурност. Сада је шанса за светлију будуц́ност. Споразум представља пример за друге у региону како консолидовати мир и стабилност”, поручио је Столтенберг.

Македонски премијер је нагласио да је за само годину дана земља постигла оно што “нико није могао да предвиди” те да је све то резултат искрене политтичке воље.

“За десетак дана очекујемо да испишемо нову страницу у нашим односима. Очекујемо позивницу да постанемо нова, 30-а чланица НАТО”, изјавио је македонски премијер, истакавши да се на ову позиивницу чека од 2008 године, преноси РСЕ.

Премијер Македоније је поручио грађанима да сада преостаје много посла да се уради на домаћем терену те да земља треба да обави све домаће задатке.

На самиту у Букурешту, који је одржан на пролеће 2008 године, Македонија је пропустила да добије позивницу за пријем у НАТО, због грчког вета око имена. У то време земља је била у истој групи са Албанијом и Хрватском. Од тог тренутка, спор око имена је постао услов и за европске интеграције земље. Недавни споразум између Заева и Тзипраса означио је и почетак деблокаде свих бриселских процеса.

Прочитајте ОВДЕ колико се Грка противи споразуму са Македонијом.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Столтенберг је наш човек у НАТО.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА