Најновије

ТРАЖЕ ХАПШЕЊЕ ГУРИЈА! Амерички Конгрес усвојио резолуцију о браћи Битићи

Одбор за спољнополитичке послове Представничког дома, америчког Конгреса, усвојио је резолуцију о убиству америчких држављана, браће Битићи у Србији у јулу 1999. године, чиме је отворен пут за њено усвајање пред пуним саставом Конгреса, преноси Глас Америке.

Горан Радосављвић Гури (Фото: Јутјуб)

У резолуцији, којом се изражава став Представничког дома о убиству Илија, Агрона и Мехмета Битићија, усвојерној у четвртак, наводи се да би појединце одговорне за убиство требало извести пред лице правде, те да је за осуду то што „још нико није проглашен кривим за погубљење браће Битићи или било које друге злочине повезане са њиховом смрћу и што ни један појединац чак није оптужен за те ужасне злочине“.

„За Владу Србије и релевантна министарства и канцеларије, укљућујући и Специјално тужилаштво за ратне злочине, требало би да буде један од приоритета да што пре истраже и кривично гоне актуелне и бивше званичнике за које се верује да су директно или индиректно одговорни за њихову смрт“, наводи се у усвојеној резолуцији.

Такође се поручује да би Сједињене Државе требало да издвоје довољно средстава за помоћ и праћење напора владе Србије у истрази и кривичном гоњењу одговорних, и да би напредак у решавању убиства браће Битићи требало да остане један од значајних фактора који би одлучивали даљи развој односа Сједињених Држава и Србије.

Како се наводи у саопштењу адвоката који заступа породицу Битићи, усвајању резолуције присуствовали су и чланови породице и њихови заступници

„Док се Горан Радосављевић и други одговорни за убиство моје браће не приведу правди, нећемо стати и нећемо бити игнорисани“, изјавио је брат убијених Илир Битићи.

Овај случај један је од приоритета билатералних односа Србије и САД, али и дугогодишња препрека у односима две земље. Или, Агрон и Мехмет Битићи, амерички држављани, ухапшени су крајем јуна 1999. због илегалног уласка у тадашњу СР Југославију, због чега их је суд у Прокупљу осудио на 15 дана затвора.

Четири дана пре истека казне изведени су из затвора, одведени у Петрово Село у источној Србији, где су 9. јула убијени. Њихова тела нађена су 2001. у једној од две масовне гробнице у том месту, недалеко од наставног центра за обуку антитерористичких јединица МУП Србије.

За њихово убиство није нико оптужен, а двојица полицајаца којима се судило због оптужби за противправно лишење слободе браће Битићи правоснажно су ослобођени 2013. године.

У контексту убиства браће Битићи помињало се и име тадашњег пуковника специјалних снага полиције Србије Горана Радосављевића Гурија.

Да ли Шиптари хоће да испровоцирају “агресију Србије” на Северу Косова, више о томе ОВДЕ.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Гури у акцији спашавања рањених

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА