Најновије

МЕРКЕЛ О ПРОМЕНИ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА: Европа мора да делује да би је свет озбиљно схватио!

Немачка канцеларка Ангела Меркел представила је своје идеје за већу интеграцију Европе, међу којима је и формирање заједничке агенције за избеглице, која би одлучивала о захтевима за азил на границама континента.

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

У интервјуу за лист Франкфуртер алгемајне цајтунг, који је данас објављен, Меркел је рекла да у време када се мења светски поредак, Европа „мора да буде у могућности да делује, интерно и екстерно, како би је свет озбиљно схватио”.

Немачка канцеларка раније је говорила да Европа не може више да се у потпуности ослања на друге и да мора да преузме своју судбину у своје руке, а АП наводи да је тиме алудирала на неслагања с америчким председником Доналдом Трампом.

Агенција, међутим, примећује да се Меркел у интервјуу за немачки лист уздржала од отвореног критиковања Трампа, али је истакла чињеницу да су се САД повукле из међународних споразума и да су увеле нове тарифе на увоз челика и алуминијума одређеним земљама, међу којима је и Европа.

Говорећи о новој популистичкој влади у Италији, Меркел је рекла да ће тој влади прићи отвореног ума и покушати да сарађује са њом уместо да „спекулише о њеним намерама”.

Кључни партнер у новој италијанској коалицији, десничарска Лига за север, оштро је критиковала ЕУ, а њен лидер Матео Салвини рекао је да Италијани „нису робови” лидера у ЕУ, Немачке и Француске.

Коментаришући те изјаве, Меркел је за Франкфуртер алгемајне цајтунг казала да је „најбоље фокусирати се на разговоре о битним питањима” са Италијом, која је четврта по снази економија Европе.

Она је додала да Немачка има интерес да очува способност Европе да делује и да се њен глас чује, у тренутку када се глобални поредак мења, укључујући и улогу САД.

Погледајте ОВДЕ како је изгледао пут Владимира Путина до председника Русије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путинов букет за Меркел који је изазвао негативне коментаре у појединим немачким новинама

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА