Најновије

БРАНА ЈЕ ПУКЛА: Остварују се Гадафијеве речи — „Свет ће видети кад ме не буде било“

Лидери Европске уније су, после скоро 10 сати хаотичних преговора постигли договор о миграцији, али детаљи нису саопштени. Француски председник Емануел Макрон је рекао да је „европска сарадња победила“ и оценио да је „исказана солидарност са земљама првог уласка“. 

Мигранти у Београду (Фото: Јутјуб)

Гости емисије „Свет са Спутњиком“ политиколог Александар Павић и Слободан Јанковић са Института за међународну политику и привреду сагласни су да ће то бити само привремени фластер.

Објашњавају да постоји идеолошки сукоб између глобалиста, људи који не верују у границе, и надолазећих снага које су национално опредељене, које представљају израз револта бирача против тих бриселских елита, којима је доста економске стагнације, монополизације, али и неконтролисаног прилива миграната и пораста криминала који иде са тим.

Јанковић каже да има пуно заинтересованих актера који су уложили пуно новца и да историјско искуство показује да ништа није вечно, па самим тим ни Европска унија.

„Није у питању само мигрантска криза, већ и преформатирање свести европског човека. Једни предлажу да се уложи велики новац у Африку, одакле сада долази највећи број миграната. Многе земље на Медитерану искористиле су ову кризу да испразне своје затворе и да затворенике пошаљу у Европу“, додаје Јанковић.

Александар Павић има друга сазнања — Брисел заправо плаћа рекет бандама у Либији које контролишу проток миграната.

„Плаћају им, између осталог, да не би трговали људима, да их не би слали даље бродовима за Европу. Гадафи је говорио да је он брана неконтролисаној миграцији и да ће свет видети кад њега не буде било, а њега су срушиле Америка и та иста Француска која сада држи лекције Италији. Сада је та брана пукла“, каже Павић.

Чињеница је, каже, масе надиру ка северу. Либерали играју на карту кривице, коју осећају многи у западним државама које имају колонијално наслеђе, у смислу да морају да имају емпатију према људима који долазе из тих земаља које су некада поробили.

„То је у реду, али шта се то нас тиче, као и других држава које немају колонијалну прошлост. Онда би сви требало да нагрну у Велику Британију, али никад их неће пустити. ’Брегзит‘ је делимично последица питања миграција. То можда постаје најважније питање нашег доба у овом делу света“, оцењује Павић.

Највећи успех тих глобалистичких елита јесте да убеде свет преко медија, које они већином контролишу, да је оно што они желе теорија завере, каже Павић и додаје да наднационалне елите желе људе без корена.

Њима одговарају мулитинационалне, мулти-култи средине које стварају са мигрантима, зато што у тој либералној демократији коју величају, где је расцепкано бирачко тело, нико не може да влада. На крају, владају технократе или бирократе.

„Представници нове Влада Италије говорили су о везама такозваних хуманитарних НВО које имају чамце који преузимају мигранте на мору, па их пребацују у Италију. Они су повезани са кријумчарењем људи и свака од њих је повезана са Сорошем“, каже Павић. 

Слободан Јанковић каже да сада сви кукају о мигрантској кризи, а заборављају да су западни политичари именовали Русију као највећу опасност. Недавно је нови министар унутрашњих послова Италије Салвини рекао у НАТО-у: „Није наш главни непријатељ на истоку, већ на југу“. То је према Јанковићевом мишљењу права ствар, али наднационалне елите које су се устоличиле у западним престоницама спречавају прихватање разумне иницијативе о колективној недељивој безбедности која је лансирана из Москве још 2009. године.

Председник Чешке Милош Земан већ дуже време понавља да у Европи нема места за све мигранте и да би било боље да ЕУ уложи сав свој новац у земље из којих они долазе и да их тамо задрже. 

Александар Павић каже да ће то и урадити, али само ако буду морали.

„Банкарска међународна елита су глобалисти, људи који воле да имају нелегалне мигранте као баштоване и бејбиситере и да им плаћају мало. Знамо на шта личи када Запад улаже, на крају су опет они богатији.“ 

Како сами не могу да нађу адекватно решење за мигранте, европски лидери су на корак од условљавања земља на Балкану да успоставе миграционе логоре. Јанковић то објашњава лицемерјем. Каже да имају потпуно другачију визију света и да гледају и људе и територије као потрошну робу.

„Њих не занима да ли је то лицемерно, морал су одавно заборавили. Имају притисак и гледају да смање унутрашње незадовољство оних који сутра могу да изаберу другачију владу, док се не уведе демократија без избора“, сматра Јанковић. 

Што се тиче Србије, можда има људи који замишљају да ће Европска комисија рећи да не жели Србију у ЕУ ако не прихвати мигранте, али је Александар Павић уверен да се то неће догодити.

„Ако би то рекли, изгубили би полугу за уцену, за притисак. Видите да наш улазак у ЕУ просто није тема. Француска блокира и Македонију, БиХ и Албанију. Пре два месеца на НАТО скупу у Бугарској причало се о политици ЕУ и НАТО-а у Источној и Југоисточној Европи и на Кавказу и нико није спомињао Србију“, оцењује Павић.

Прочитајте ОВДЕ шта ће британски варвари бити принуђени да ураде.

Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Припадници МУП-а Унско-санског кантона претресли су у Бихаћу објекте у којима бораве мигранти и запленили више комада хладног оружја.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА