Најновије

ДА ЛИ ИЗРАЕЛ ДИРЕКТНО УЛАЗИ У РАТ У СИРИЈИ: Гомилају се јединице на Голану

До сада су помагали побуњенике, али са њиховим падом можда се укључе и директно.

Израелска војска на Голану (фото: Синхуа)

Нервоза у израелској војсци је све већа, како сиријска војска побеђује побуњенике на југу земље и све је ближе томе да изађе на границу са Израелом на Голану. 

Како јавља израелски лист Хазрет, након што сиријска војска осваја град за градом и побуњеници се повлаче или беже дубље према Голанској висоравни, Израелске Одбрамбене Снаге су подигле ниво борбене готовости и прогласиле узбуну за јединице које се налазе на Голану. 

Званични Тел Авив изјављује да не очекује директну конфротацију са јединицама сиријске војске, али тврди да постоји могућност да дође до колатералне штете или други пропратних догађаја због борбених дејстава у провинцији Дара, пошто се она налази на само 6 километара од израелске границе. 

У том контексту треба посматрати и чињеницу да је начелник генералштаба Израелских Одбрамбених Снага, генерал Гади Ајзенкот отишао у Вашингтон 28. јуна на кратки разговор са начелником генералштаба америчке војске, генералом Џозефом Дунфордом. 

Првог јула савет за безбедност Израела се састаје да размотри могућност потенцијалног рата на северној граници Израела. 

У одговору на чињеницу да све већи број људи тражи азил у северном Израелу министар одбране Израела Авигдор Либерман је рекао да Израел неће схватити избеглице. 

"Као и увек до сада, ми смо спремни да пружимо хуманитарну помоћ цивилима, женама и деци, али ми нећемо прихватити никакве тражиоце азила из Сирије.", рекао је Либерман. 

Према обавештењу израелске војске, помоћ је пребачена на четири различите локације унутра сиријске границе на Голану током ноћне операције. 

Израелска војска је изјавила да је приметила лоше животне услове у тим камповима и да су испоручили 300 шатора, 13 тона хране, 15 тона хране и потрепштина за бебе и три велике испоруке медицинске опреме, лекова и одеће. 

"Израелске Одбрамбене Снаге надгледају догађаје у јужној Сирији и спремне су за различите могуће сценарије, укључујући константну хуманитарну помоћ избеглим Сиријцима. Ми нећемо дозволити пролаз избеглицама из Сирије у нашу земљу и наставићемо да бранимо сигурност и интересе Израела.", стоји, између осталог у изјави за штампу портпарола Израелских Одбрамбених Снага. 

ОВДЕ погледајте како је пропао руски покушај да се постигне примирје на југу Сирије. 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сиријска војска напредује на југу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА