Најновије

ШЕФ РУСКОГ ГИГАНТА ИМА ДАТУМ: Ево када би гас могао да потече кроз Србију

Природни гас који ће се испоручивати преко другог крака гасовода Турски ток могао би почетком 2020. године да потече кроз гасне трансмисионе системе Србије.

Гасовод (Фото: Ria)

Природни гас који ће се испоручивати преко другог крака гасовода Турски ток могао би почетком 2020. године да потече кроз гасне трансмисионе системе Бугарске, Србије и Мађарске, најавио је генерални директор Гаспрома Алексеј Милер.

"Када Турски ток буде оперативан у пуном пројектованом капацитету, гас преко Турског тока ће моћи да потече и кроз системе за пренос гаса Бугарске, Србије и Мађарске почетком 2020. године", рекао је Милер, а преноси руска агенција Тас с 

Он је додао да су поменуте три земље донеле одлуку о развоју својих гасних трансмисионих мрежа. Гаспром је пре два дана наставио са полагањем цеви за други крак гасовода Турски ток, након што је у априлу завршена изградња првог крака. До сада су положене цеви у дужини од 1.161 километра, што је 62 посто укупне дужине гасовода. Гаспром и турски Ботас су у мају потписали протокол о изградњи копненог дела гасовода "Турски ток" који ће довести руски гас до европских потрошача. 

Потпредседник Гаспрома Виталиј Маркелов је недавно изјавио да се са Турском преговара о рути другог крака гасовода преко територије те земље, а заменик извршног директора Гаспрома Александар Медведев каже да ће врло брзо бити донета коначна одлука о рути. Према његовим речима, тренутно се разговара о две кључне опције у складу са процедурама у Европској унији и Европској комисији, а као потенцијална тржишта именовао је Грчку, Италију, Бугарску, Србију и Мађарску. 

Прва линија гасовода "Турски ток" ће снабдевати гасом само Турску, док ће друга служити за допремање руског гаса до јужне и југоисточне Европе. Сваки крак гасовода ће имати капацитет од по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње, а укупна вредност пројекта процењена је на 11,4 милијарде евра.

“Српски ток” пре рока или је ипак све на дугом штапу? Читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА