Најновије

Спречен пријем самопроглашеног Косова у Светску царинску организацију!

На седници Савета Светске царинске организације у Бриселу је спречен пријем самопроглашеног Косова, чији статус у тој организацији остаје споран и замрзнут, саопштено је из Управе царина Србије.

Косово (Фото: Јутјуб)

Савет је успоставио Радну групу за питања у вези са приступањем тој организацији, која ће се, између осталог, бавити и питањем самопроглашеног Косова.

Такође, до даљег важе одлуке Савета из јула и децембра 2017. године, којима се замрзава статус Косова, спречавају пуноправно учешће у раду и гласање представника привремених институција самоуправе у Приштини до извештаја Радне групе и евентуалне нове одлуке Савета о томе, наводи се у саопштењу.

Расправа о овој тачки дневног реда седнице, у којој су учествовали и представници Србије, показала је да у Светској царинској организацији постоје супротстављена мишљења о једнострано проглашеној независности Косова, али је Србија добила енергичну подршку од великог броја делегата.

У корист позиције Србије на заседању су говорили представници Русије, Кине, Индије, Бразила, Аргентине, Кипра, Словачке, Белорусије, Грузије, Чилеа, Азербејџана, Кубе и Индонезије, а у виду писаних нота подршка је стигла од Конга, Сирије, Анголе, Камбоџе, Киргизије, Сијера Леонеа и Шри Ланке.

Први предлози Радне групе очекују се на наредној седници средином следеће године, а због подељености по овом питању, трећу годину заредом у Светској царинској организацији нису усвојени записници у којима се самопроглашено Косово помиње као „потписник инструмената о приступању“.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да је Вучић већ признао независно Косово.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Након инцидента на Косову ОДКБ нам је једини спас?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА