Најновије

ВАТИКАН НЕ ПРИЗНАЈЕ КОСОВО: Секретар Свете столице пренео снажну поруку државном врху Србије

Државни секретар Свете столице кардинал Пјетро Паролина стигао је данас у Београд, а на аеродрому "Никола Тесла" дочекао га је министар спољних послова Ивица Дачић, после чега је уследио састанак са председником Србије, Александром Вучићем.

Ватикан не признаје независност Косова (Фото: Јутјуб/Правда)

Кардинал му је пренео поздраве Папе Франциска и његову поруку да му је Србија блиска.

Председник Вучић је замолио кардинала Паролина да Папи, уз поздраве, пренесе захвалност на значају који Света Столица придаје територијалном интегритету и суверенитету Србије. Председник Вучић је изразио задовољство због добрих и стабилних односа Србије и Свете Столице, као и опредељење за наставак њиховог развоја, уз међусобно истинско поштовање и поверење.

Ватиканском кардиналу се, шеф српске дипломатије Ивица Дачић, приликом дочека захвалио на "првој, званичној посети Србији" и нагласио да је посета веома важна, а уједно је и прилика за унапређење политичког дијалога на највишем нивоу.

Он је оценио да је у интересу не само Србије, већ свих држава и грађана региона да са хришћанском црком тражимо заједнички интерес који је заснован на општим вредностима на којима се заснива Европа.

Захвалио се Ватикану на веома принципијелном и за нас веома битном ставу када је реч о КиМ.

- Ватикан није признао једнострану проглашену независност Косова и снажно подржава наш дијалог са Пристсином у жељи да се дође до обострано прихватљивог решења. То је за нас веома битна чињенциа и мислим да је од значаја да и на ову тему имамо сталне контакте и дијалог - казао је он додајући да је Србија отворена и жели да се постигне договор, односно компромис.

Кардинал Паролин истакао је да Ватикан жели да унапреди сарадњу са Србијом.

Он је казао да је до сада већ предузето много корака и да очекује и нада се да ће се наставити сарадња око заједничких интереса.

- Сви представници католичке цркве прате са изузетном пажњом дијалог с а другим црквама, посебно са СПЦ - додао је државни секретар Ватикана.

Путин долази у Србију и доноси ракетни систем "панцир" на стогодишњицу победе у Великом рату, више ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто Путин не подржи Двери или Шешеља?

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА