Најновије

ЗАЕВ ПРЕСРЕЋАН: Добили смо датум, историјска одлука ЕУ!

Македонски премијер Зоран Заев оценио је као "историјску" одлуку ЕУ о условном одређивању датума за почињање преговора о чланству са Македонијом и Албанијом и изнео тврдњу да ће консолидација ЕУ биће довршена тек кад Унија прихвати Западни Балкан.

Премијер Македоније (Фото: Јутјуб)

У интервјуу за "Дојче веле" (ДВ), на констатацију новинара да има различитих интерпретација одлуке Европске комисије и да његова влада тврди да је реч о историјској одлуци, док критичари оцењују да је у питању само још једно одлагање и разочарење за Македонију, Заев оцењује да "не постоји неки други опис те одлуке осим да је она историјска".

- Добили смо датум за преговоре: јун 2019. До тада ћемо, заједно са нашим пријатељима и партнерима из Европске комисије, заједнички да радимо на остваривању критеријума, односно на имплементацији свих фаза договора са Грчком, али и на окончању реформи. Веома смо близу нашег циља, а то је достизање стандарда Европске уније - рекао је Заев.

Он је навео да се према досадашњим искуствима у проширењу Европске уније, поглавља у "просеку затварају у року од седам година".

- То је на линији с нашим циљем, и циљем Европске комисије који је наведен и у Стратегији о проширењу Европске уније до 2025. године... Остајемо на реформском путу, пред нама је јасан циљ. Остаје нам да завршимо наш домаћи задатак - спроведемо последњу фазу реформи, а после тога гордо можемо да уђемо на врата Европе. Сва спорења и све критике те огромне одлуке могу да се посматрају само кроз призму политичких и других интереса - казао је македонски премијер.

На подсећање ДВ да је његова влада пре мање од две недеље потписала историјски документ са суседном Грчком у спору око имена и питање колико ће му то што је позив ЕУ за сада само услован закомпликовати напоре да убеди националисте и опозицију у Македонији да подрже договор са Грчком, Заев је одговорио да ће "томе остати до краја снажно посвећен".

- Са свим аргументима који ми стоје на располагању, трудићу се да докажем да је договор са Грчком историјски, а да је датум за почетак преговора заслужен, односно да ће преговори почети у јуну 2019. године. Противници тога су они политички фактори у земљи који без икакве аргументације негирају користи (споразума). Они желе да се врате ауторитарној политици и то у време када већина грађана у нашој земљи, али и грађана Западног Балкана, жели да се прикључи ЕУ и НАТО - навео је Заев.

Ево колико Грка се противи споразуму са Македонијом, више ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто Путин не подржи Двери или Шешеља?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА