Најновије

ЂУКАНОВИЋ КЕВЋЕ ПРЕД СТОЛТЕНБЕРГОМ: Русија покушава да уништи европски систем вредности (ВИДЕО)

Савезници морају одлучно деловати када Москва прекрши постојећа међународна правила, каже генерални секретар НАТО-а.

Ђукановић и Столтенберг (Фото: nato.int)

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је у понедјељак да циљ Алијансе није изоловати Русију.

„Ипак, савезници морају одлучно и јединствено деловати када Русија прекрши постојећа међународна правила“, рекао је он на конференцији за медије у Бриселу након састанка с председником Црне Горе Милом Ђукановићем.

Подсетио је да је прошло тачно годину дана откад је Црна Гора постала чланица НАТО-а, напомињући да је нова чланица дала значајан допринос јачању стабилности на западном Балкану и у евроатлантској регији.

Ђукановић је казао да је „основни курс да Балкан непоколебљиво треба водити путем чланства у европским и евроатланским интегарацијама, јер је то, када је наша регија у питању, услов за стабилност и демократски развој“.
‘Стање хаоса’

„Цену коју данас плаћамо на западном Балкану своје корене и узроке недовољног квалитета живота вуче из дугог истрајавања на Балкану да се живи ван европских правила и стандарда. Ово што данас радимо на Балкану разумијем како покушај да Балкан вратимо својој природној европској луци“, истакао је он.

Казао је да и даље постоје снажни отпори према „заокрету Балкна ка Европи и да они долазе од снага које су присталице „традиционалних балканских матрица“ које и даље желе одржати „стање хаоса и бесперспективе“.

„То су њихови грчевити и последњи одговори на оно што се данас чини као неминовност, а то је да ће наша регија ипак живјети по европским правилима и европским стандардима. Не говорим овде ни о чланству у НАТО, ни о Европској унији, већ о неминовном процесу европеизације који је захватио регију“, навео је Ðукановић.

Истакао је да је чланство Црне Горе већ дало важан допринос у оквиру НАТО-а, али и званичној Подгорици, подсећајући да снаге Црне Горе учествују у мисији Кфора на Косову, као и у Авганистану, док НАТО штити ваздушни простор Црне Горе, чиме доприноси сигурности те балканске земље.

Нагласио је како је и даље потребно наставити комбинацију одвраћања и политичког дијалога у односима с Москвом, потцртавајући да циљ НАТО-а није изоловати Русију.
Европски систем вредности

Ђукановић је подсетио да је, након недавно одржаних председничких избора у Црној Гори, прву посету уприличио управо Бриселу, седишту НАТО-а и ЕУ-а.

„НАТО се није покајао што нас је прихватио као чланицу“, поручио је Ђукановић, напомињући да ће Црна Гора и даље одлучно остати посвећена евроатлантским вредностима и да ће наставити с реформама како би постала пуноправна чланица ЕУ-а.

Истакао је како се свет у последње време суочава с разним тензијама.

„У односу на пре десет година, Европа се, рецимо, данас суочава с више проблема“, рекао је председник Црне Горе.

Нагласио је како је став Подгорице у вези са односима с Русијом врло јасан, додајући да су санкције Москви, „нажалост, биле потребне како би се поново успоставило окружење за сарадњу“.

„Неке активности Русије покушавају уништити европски систем вредности“, казао је Ђукановић.

Погледајте ОВДЕ карту могућег напада Украјинаца на Донбас у очи почетка Светског првенства у Русији.

Извор: Ал Џазира

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА