Најновије

НОВА ТРКА У НУКЛЕАРНОМ НАОРУЖАЊУ: Америка развија моћне ракете, Русија прети застрашујућим одговором

Сједињене Америчке Државе издале су саопштење о почетку развоја перспективног нуклеарног оружја мале снаге.

Илустрација (Фото: kremlin.ru)

Наводи се да се ради о стварању крстареће ракете за морске базе са нуклеарном бојевом главом, као и крстарећих ракета дугог домета које се лансирају са подморница. Пентагон претпоставља да ће нови развој омогућити избор између различитих опција за оружани одговор потенцијалном противнику.

Наглашава се да многи амерички стручњаци развој оружја мале снаге сматрају важним фактором у "обуздавању Русије" и тактике "ескалација за деескалацију" ситуације.

Директор информационог пројекта за нуклеарно оружје Савеза америчких научника Ханс Кристенсен изјавио је да већина конкретних техничких конфигурација тек треба да буде утврђена, али је Пентагон већ поставио првобитни пројекат развоја оружја.

Према његовим речима, уместо рада на стварању јединственог нуклеарног оружја мале снаге, могућа је варијанта опремања подводних балистичких ракета "Трајдент Д5" са бојевим главама мале снаге В76-2.

У плану је да нове бојеве главе буду израђене на основу В76-1 уклањањем термонуклеарног горива (урана, литијума и деутеријума). Као резултат ће остати само плутонијумски окидач, а енергија потребна за производњу новог оружја ће бити смањена са 100 на 5-6 килотона ТНТ еквивалента.

"То је много лакше него стварање потпуно нове бојеве главе", истиче Кристенсен.

Пентагон наглашава да та варијанта не захтева развој нових нуклеарних бојевих глава и да неће довести до повећања нуклеарних резерви, па је стога у складу са споразумом о непролиферацији оружја за масовно уништење.

"Русија ће строго пратити ситуацију развоја новог америчког нуклеарног наоружања мале снаге", истакао је председник Комитета за одбрану Савета федерације Русије Виктор Бондарев.

Он је упозорио да ће Русија, ако САД прекрше Споразум о ограничавању стратешких нуклеарних снага, бити принуђена да одговори истом мером.

"Ситуација мора бити строго контролисана, а уколико Американци са речи пређу на дела и прекрше Споразум, морац́емо да одреагујемо истом мером", навео је он.

Дронови изнад Србије су били провокација за почетак рата са Србијом! Чија је то била режија прочитајте ОВДЕ.

Извор: Фокс њуз

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА