Најновије

НЕВЕРОВАТНО! Британска карљица одликовала проститутку орденом за заслуге (ФОТО)

Кејтрин Хејли, која је помогла у декриминализацији проституције, одликована је орденом за заслуге, за рад на правима сексуалних радника.

Проституција (фото: јутјуб)

Полиција Новог Зеланда ухапсила Хејлијеву након упада у Велингтон бордел у којем је радила 1980-их година. Тешко је замислити да би једног дана могла да добије одликовање од британске краљице за заслуге у индустрији.

- Никада нам не би пало на пемат. До пре неколико недеља никада на тако нешто нисам ни помислила - рекла је.

Годинама је водила кампању са својим колегама из сексуалне индустрије против стигми, док се залагала за већа права и признања посла. У понедељак, Хејли је коначно одликована за заслуге.

- Била сам врло уплашена и било ми је тешко да поверујем. Гледала сам около и видела пуно људи које поштујем, и схватила где се уклапам у друштво. Никада нисма мислила да је ово могуће - рекла је.

Хејли је 1986. године помогла оснивање Новозеландског друштва проституције, организације која је подржавала права сексуалних радника.

- Тада се сећам читања прича које су говориле о нама, али новинари никада нису разговарали са нама. Било је то непоштовање - рекла је.

Сада се ситуација променила. Помогла је изради Закона уз политичаре који је декриминализовао овај посао и заштитио права сексуалних радника. Хејли је била присутна и 2003. године када је закон усвојен у парламенту, једногласно.

- Другачије је размишљати о томе данас, када седимо за столом једнако са полицијом и планирамо како да учинимо сексуалне радније безбеднијим, и дозволимо им да пријаве сексуално насиље - каже Хејли.

Иницијално, разлог за формирање колектива била је превенција ХИВ-а.

ОВДЕ погледајте зашто је посланик СНС поднео оставку.

Извор: Блиц/Гардијан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

јавна кућа у Келну српски превод

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА