Најновије

ПАДА МОНОПОЛ ЗАПАДА: Русија и Кина преокрећу свет у новом смеру

Владимир Путин допутовао је у Пекинг, где је дочекан уз највеће почасти. Председник Русије ће разговарати са председником Кине Си Ђинпингом и премијером Ли Кећијангом, а након тога ће отпутовати у Ћингдао, где ће учествовати на самиту Шангајске организације за сарадњу (ШОС).

Путин и Си (Фото: kremlin.ru)

Руски експерти оцењују да би ово путовање могло да постане стратешки важно за обе земље и да би лидери двеју сила могли да зацртају дугорочне планове сарадње. У плану је и потписивање читавог низа билатералних, међудржавних и комерцијалних уговора, између осталог и о сарадњи у трговини, енергетици, космосу, као и у другим сферама. Једно од кључних питања је и учешће Москве у глобалном пројекту „Један појас, један пут“, који је Путин назвао „корисном, важном и перспективном иницијативом“.

Тренутно је Кина главни спољнотрговински партнер Русије. Трговинска размена између две земље достигла је суму од 87 милијарди долара у 2017. години, што је за 31,5 одсто више него годину раније. Повећане су и директне капиталне инвестиције из Кине у руску економију, а ради се и на великим заједничким пројектима, као што су гасовод „Снага Сибира“, „Јамал ЛНГ“, изградњи брзих пруга на релацији Москва—Пекинг итд.

Експерти очекују да би могао бити потписан и споразум о развоју налазишта течног природног гаса „Арктик ЛНГ 2“, где са руске стране учествује компанија „Новатек“.

Савез Русија—Кина окренуће страницу униполарности и покренуће свет ка мултиполарности, сматра директор Центра за геополитичке експертизе Валериј Коровин.

„Економија је веома важан аспект наше сарадње. Ми живимо у економско концентричном свету, због тога све што се врти око економије и проистиче из ње изазива велику пажњу и интересовање. Кина је безусловни савезник Русије када је реч о изградњи мултиполарног модела светског поретка, а то је алтернатива униполарности која нестаје пред нашим очима. То је веома важан стратешки аспект изградње руских односа са Кином. Кина се коначно окренула ка мултиполарном свету и стратешком партнерству са Русијом, након што је увидела хаотичност и непредвидивост америчке политике. Америка је у стању конфузије и није у стању да се носи са улогом доминантне силе у свету. Фактор Трампа је одиграо кључну улогу у преиспитивању Кине када је реч о мултиполарности и активнијој сарадњи са Русијом у свим областима. Кратко речено, савез Русија—Кина руши монопол Запада у управљању светом“, сматра руски експерт.

Са њим се слаже и председник Руско-кинеског аналитичког центра Сергеј Санакојев, који каже да Русија и Кина имају исту визију света.

„Однос Русије и Кине је однос стратешког партнерства, које по свом садржају одговара врсти савезничких односа. У последњих 25 година ми градимо сарадњу са Кином и имамо исте погледе на будућност света. Нама је подједнако важно да свет буде полицентричан, а не једноцентричан. Огроман број састанака између Владимира Путина и Си Ђинпинга је достигао историјски рекорд. Ова посета носи посебан карактер, а биће изграђени дугорочни планови. Имамо најшире перспективе за сарадњу, не само у политичкој сфери већ и у сфери безбедности, екологије и економије. Владимира Путина веома воле у Кини, он тамо ужива несвакидашњу популарност. Став Руса према Кини је веома позитиван, наши људи позиционирају Кину као партнера број један“, каже Санакојев.

Како је саопштио Кремљ, на састанку двојице лидера биће размотрен низ питања о руско-кинеском партнерству, а такође ће разговарати и о кључним међународним проблемима, укључујући ситуацију на Корејском полуострву и ситуацију око иранског нуклеарног програма после изласка САД из Заједничког свеобухватног акционог плана.

Путина је јутрос испред здања кинеског парламента у Пекингу дочекао кинески председник, а након што су интониране химне двеју земаља, кинески војни оркестар је извео и неколико композиција, међу којима и познату руску песму — „Каћушу“.

Путин је уочи пута у Пекинг открио и да је Си Ђингпинг једини светски лидер са којим је прославио свој рођендан, уз „чашицу вотке и кобасицу“.

Руски политиколог Вјачеслав Смирнов каже да такви лични односи имају великог утицаја на дијалог двеју земаља.

„Много тога у спољној политици почива управо на личним симпатијама лидера држава. То се не односи само на Русију и Кину, то је везано за цео свет. Многа питања се граде на поверењу и разумевању психологије суседа. Такви односи, наравно, нису гаранција да ће изостати одређене тешкоће и неспоразуми, али су велика гаранција да глобалних, озбиљних сукоба између држава неће бити. То јест, лични односи гарантују да ће спољнополитички ресори земље бити орјентисани на сарадњу. Веома је важно што управо са Кином председник Путин има нормалне, пословне и пријатељске односе, јер ако погледамо у будућност много тога зависи од наше сарадње са Кинезима. Сматрам да ће наши односи у будућности само јачати“, уверен је руски експерт.

По завршетку данашњих званичних преговора у Пекингу, Путин и Ђингпинг отићи ће у град Тјенцин, где ће вечерас гледати хокејашки меч јуниорских репрезентација Русије и Кине, а већ сутра ће присуствовати отварању 18. самита ШОС-а.

Интересовање медија за тај догађај је повећано због гласина да би тамо могао да дође и лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун, кога очекује сусрет са Доналдом Трампом у Сингапуру. Помоћник руског председника Јуриј Ушаков је рекао да тачних информација о доласку северокорејског лидера још нема. Кремљ је саопштио да у Путиновом распореду није назначен сусрет са Кимом.

Али, без обзира на то да ли ће он доћи или не, самит ШОС-а је и сам по себи веома важан догађај. После приступања Индије и Пакистана, та организација је постала највећа структура регионалне сарадње у свету, како по територији, тако и по броју становника и обиму обухваћених економија.

Укупна површина земаља-чланица је 30 милиона квадратних километара, односно 60 одсто територије Евроазије. Укупан број становника у ШОС-у је три милијарде и 40 милиона људи.

Земље чланице ШОС-а су: Русија, Кина, Индија, Пакистан, Казахстан, Таџикистан, Узбекистан и Киргизија.

На самиту ШОС-а Кина ће представити петогодишњи план развоја организације, а такође ће бити потписано и неколико докумената о сарадњи у пољопривреди, туризму и екологији, као и у вези са царинским питањима.

Прочитајте ОВДЕ изјаву Доналда Трампа о повратку Русије у Г7.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин и Си у брзом возу

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА