Најновије

ДИЈАЛОГ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: "Улазак Русије и Кине у преговоре знатно би оснажио позицију Србије"

Укључивање Русије и Кине у преговоре о решавању питања КиМ би побољшало позицију Србије, с обзиром на то да Албанци имају далеко већи маневарски простор због подршке водећих западних земаља, сматрају аналитичари.

Велики преговори у малој соби (Фото: twitter.com/FedericaMog)

Дејан Вук Станковић је рекао гостујући на Пинку да би укључивање Русије и Кине био далеко повољнији пут за нас пошто су водеће замље предвођене САД: Француска, Немачка, Велика Британија и Италија признали Косово још 2008. и за њих је то готова ствар и само чекају да Србија то верификује.

"Прича о верификацији косовске независности није нужно везана за став Србије пошто одлуку о пријему Косова у УН мора да донесе Савет безбедности УН. Став Србије ће и даље бити негативан. Улазак великих сила у преговоре би вероватно значио и рушење полазне препотставке о јединствености косовског случаја".

Вук Станковић истиче да би улазак великих сила вероватно омогућио "частан излаз Србије из ових историјско-политичких невоља у којима је сада, ако би се укључиле Русија и Кина".

Он је изразио сумњу да ли ће уопште доћи до разговора са Приштином, с обзиром да се све време уз подрушку САД понашају топло- хладно и седају за сто само када им то одговара и када мисле да им то иде у прилог независности, док са друге стране не испуњавају преузете обавезе, као што је формирање Заједнице српских општина.

Србија је, са друге стране, показала добру вољу и рационалну спремност о свему да разговара, тако да процес преговора полако доводи себе у питању понашања албанске стране и дела међународне заједнице, истакао је Вук Станковић.

Како је рекао, сасвим је очекивано то што западне земље врше притисак на председника Србија Александра Вучића због КиМ, који је показао спремност да разговара и прихвати прогресивне вредности које долазе са Запада и да их спроведе у пракси, али и да одустане од ратне реторике према суседима, која се сада често упућује Србима.

Вук Станковић каже да је Вучић показао и дух сарадње према државама без обзира на разлике по питању КиМ и стекао демократски кредибилитет, због чега није ни први ни последњи пут изложен претњама.

Зоран Драгишић је казао да би преговори Београда и Приштине суштински могли да заврше у ћорсокаку пошто Албанци одбијају свако рационално решење које би било прихватљиво за Србију и Србе на КиМ.

Он је казао да Албанци врло озбиљно лобирају у најважнијим центрима светске моћи и имају подршку дела оних који доносе политичке одлуке, а са друге стране немају шта да изгубе и не могу се ничим уценити, док са друге стране Србија може много тога да изгуби.

Драгишић је нагласио да су европске интеграције за Косово ''удаљене светлосну годину'', пошто не испуњавају ниједан услов.

"Када би применили владавину права многи од њих (Албанци) би завршили у затвору".

Драгишић је рекао да је позиција Србије дугорочно добра пошто инсистира на наставку разговора и конструктиван је партнер.

Каже да се прибојава да би Албанци могли лако са насиља ниског интензитета да пређу на виши ниво и покусају новим ''мартовским погором'' да промене стање на терену.

Драгишић је рекао да значајна група земаља подржава територијану целовитост Србије, као на пример Шпанија, која је чланица ЕУ и НАТО.

"Шпанија ће тврдо стајати на тим позицијама због својих унтурашњих разлога. Ту су и Румунија и Грчка, Кипар и Словачка које нису спремне да признају независности КиМ".

Он је рекао да је Србија са своје стране показала спремност да направи велике уступке.

Ипак, истиче, види се да Албанце не могу да пристисну канали формалне дипломатије и да је зато Србији потребно много више лобирања.

На питање како коментарише истраживање Фактор плуса који је показао да СНС има 55,3 одсто подршке, Драгишић је казао да грађани виде шта ради СНС и да су задовољни политиком владајуће коалиције.

Он је рекао да је Вучић показао да је спреман да повуче непопуларне и тешке потезе, на пример смањење плата и пензија, као и да су грађани разумели зашто се то ради, као и да разумеју Вучићеву борбу за очување територијалног интегритета и проналаска неких решења без лажних обећања.

"Види се економски напедак, инфраструктурни развој и пад незапослености", додао је Драгишић.

Лазански амбасадор у Москви? Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дејан Вук Станковић: "Без унутрашње слободе једног народа нема ни спољне слободе"

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА