Најновије

ДОДИК: Чекам Путина у Бањалуци

За коректан политички дијалог сам, а он почиње од тога шта пише у Уставу. Ако је то база наших договора, биће лако у Председништву БиХ. Али ако је база насиље међународног фактора и сатанизација Републике Српске и жеља за њеним укидањем, онда у мени немају саговорника.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб/Правда)

Ово у интервјуу за "Блиц" истиче Милорад Додик, председник Републике Српске и кандидат СНСД за српског члана Председништва БиХ.

Који ће бити ваши приоритети ако победите за српског члана Председништва БиХ?

- Идем тамо да ојачам Републику Српску. Нисам од оних који би правили било какве дестабилизације у Федерацији, јер сматрам да је то њихов проблем. Моја базична одговорност је Српска и српски народ. Ако игде у Федерацији будем имао неке састанке ван Сарајева, онда ће то сигурно бити са српском националном заједницом.

Ваша изјава да ће Србија и РС у овом веку бити уједињене наишла је на бројне реакције у Федерацији и међу странцима.

- Да сам рекао да ће у наредном миленијуму, опет би реаговали. Српски народ је у прошлом веку најстрадалнији народ на Балкану. Осврните се на Повељу УН која каже да је право народа на самоопредељење. Ако је неко народ - има право на самоопредељење. Ако су то имали Хрвати, Словенци, Црногорци или ако данас, без обзира на то што се томе противимо, Косову дају такво право, зашто ми немамо то право?

Колико је за РС важна подршка Русије?

- То је заиста импозантно. Могу то да припишем једном великом човеку, Путину, који има сензибилитет да у глобалним проблемима има простор да два пута годишње прими председника РС. Сваки пут се зачудим познавањем чак и детаља о нама. Ниједном није нешто тражено или наметано. Било је само питање како помоћи у смислу посла, економије, културе, здравства.

Хоће ли и када Путин посетити Бањалуку?

- Несумњиво Путин је велики државник, ту постоје процедуре. Сматрао бих највећим успехом да победим као члан Председништва, првих осам месеци сам председавајући и замолићу га да у том тренутку то уради. И да га као члан Председништва БиХ, иако ми није стало до те позиције, дочекам у Бањалуци.

Позваћу народ на писту

Господин Иванић тврди да одлука о вежби на Мањачи још није донесена и да неће бити коришћења осиромашеног уранијума?

- Иванић се константно прави неупућен и наиван, а његови људи држе састанке на којима се припрема та вежба. Као члан Председништва - укинућу то. Ако то не буде поштовано, онда ћу позвати 50.000 људи на аеродром и нећемо дати авионима да полете са писте.

Украјину ће преплавити оружје-спремају ли сукобе на истоку прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Састанак Милорада Додика и Владимира Путина

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА