Најновије

ЗАР НИСТЕ ВИ СПАЛИЛИ БЕЛУ КУЋУ? Трамп жестоко оплео по моћним лидерима уочи самита Г7

Уочи почетка дводневног самита групе седам најразвијених земаља света (Г7) у канадској покрајини Квебек коначно је разјашњено да ли ће му председник САД Доналд Трамп присуствовати, пошто је званично саопштено да ће шеф Беле куће доћи у Канаду, али ће је већ сутра ујутру напустити и отпутовати за Сингапур.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб принтскрин)

Агенције наводе да је последњих дана Трамп давао љутите изјаве поводом учешћа на самиту, где ће лицем у лице бити суочен са политичким одлукама које је доносио. Наводи се да је међу америчким савезницима било и спекулација да би Трамп могао да напусти самит или да се чак уопште ни не појави.

Ипак, из Беле куће касно синоћ стигло саопштење да Трамп ипак иде у Канаду, али да ће самит напустити на почетку другог дана заседања, након окончања сесије посвећене оснаживању жена.

Шта је Трамп рекао о учешћу Русије у самиту Г7 прочитајте ОВДЕ.

- Председник ће из Канаде директно отпутовати у Сингапур где стиже уочи предстојећег састанка који ће имати са лидером Северне Кореје Ким Џонг-уном - навела је портпаролка Беле куће Сара Сандерс.

То значи да ће Трамп пропустити састанке и разговоре о климатским променама и екологији.

Жестока свађа са Макроном и Трудоом

Најава је дошла док се Трамп посвађао са француским председником Емануелом Макроном и канадским премијером Џастином Трудоом на Твитеру, а са обојицом треба да се сретне лицем у лице касније данас на састанку Г7.

Трамп је крајем маја увео тарифе на увоз челика и алуминијума из држава ЕУ, Канаде и Мексика. Извори блиски Белој кући су за ЦНН рекли да је он уверен да ће победити у тој бици и натерати ове државе да прихвате његове захтеве.

Чак и до четвртка поподне, Трамп се преко Твитера питао зашто да присуствује састанку Г7 где је надгласан по ставовима око кључних питања попут трговине и климатских промена.

На то му је одговорио Макрон који је навео да можда Трампу не смета да својим потезима изолује Америку, али да ни осталим земљама Г7 не смета да оне потпишу споразуме без њега, ако тако буде морало.

- Америчком председнику не смета да буде изолован, е па ни нама не смета да потпишемо споразуме шест држава ако треба. Због тога што ових шест земаља представљају вредности, оне представљају економско тржиште које има историјску тежину иза себе и које је сада права међународна сила - рекао је Макрон.

 

 

Затим је Трамп упитао зашто ЕУ и Канада не обавесте јавност да оне користе трговинске баријере против САД, које нису нимало фер према америчким фармерима, радницима и компанијама.

Трамп је оптужио и канадског премијера Џастина Трудоа да је "толико огорчен".

- Премијер Трудо је толико огорчен, прича о односу који су САД и Канада имали током година и разним другим стварима... али не помиње чињеницу да нам они наплаћују намете до 300 одсто на млеко - тиме штети нашим фармерима, убија нашу пољопривреду! - поручио је Трамп синоћ путем Твитера.

 

 

Такође, Трамп се јуче присетио и паљења Беле куће 1814. године док је трајао рат између Американаца и Британаца.

Реч је о рату који је започео 1812. године, када су америчке снаге настојале да освоје британске колоније на простору данашње Канаде.

Како преносе амерички медији, Трамп је упитао канадског премијера: "Зар нисте ви, момци, спалили Белу кућу?".

Претходно је Трудо за тарифе на увоз рекао да су "увредљиве" и да штете односу две државе.

Све је ово подигло сумњу у то да ли ће се Трамп уопште појавити на овогодишњем састанку Г7.

Иначе, групу Г7 чине Канада, САД, Јапан, Велика Британија, Италија, Француска и Немачка, а самиту ће присуствовати и представници ЕУ.

Подсетимо, након прошлогодињег састанка на Сицилији Трамп је донео одлуке које су га отужиле од својих савезника - одлуке да иступи из Париског климатског споразума и из иранског нуклеарног споарзума.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трампов снимак о коме прича цео интернет погледајте испод:

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА