Најновије

Повлачења признања Косова - дипломатија или пропаганда?

Приштини је и даље блокиран пут у Светску царинску организацију. То је из владе поручено, непуна 24 часа након што је шеф српске дипломатије саопштио да је још једна земља, иако није рекао која, повукла признање независности Косова. Да ли је по среди активнија српска дипломатија и како последње одлуке могу да утичу на дијалог Београд-Приштина?

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Врата Светске царинске организације за сада су остала затворена за Косово. Дан након што је шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао да је Србија добила шесту ноту којом још једна земља обавештава Србију да повлачи признање независности, спречен је пријем Приштине у ту организацију.

"Док се не донесе другачија одлука, на снази ће бити одлуке из децембра 2017. којом је статус Косова у Светској царинској организацији 'замрзнут', а представницима Приштине онемогућено пуноправно учешће у раду и гласање", наводи се у саопштењу владе.

Све се догађа у исто време кад је обновљен дијалог Београда и Приштине. У вези са тим, српски председник каже да га критикују они који су, како је истакао, поставили границу између Србије и Косова. Вучић додаје и да је печат на косовску независност, поставила претходна власт.

"Ја се данас борим да добијемо шта год можемо и то се боримо тако снажно и тако јако да шест година они то не могу да остваре, и борићемо се и даље да добијемо шта год можемо за свој народ и за своју државу, не само за свој народ на Косову, већ и за своју државу Србију. Све оно што су они изгубили, да један метар можемо да добијемо, један метар да можемо да добијемо добитак је, пошто данас немамо ништа", изјавио је Александар Вучић, председник Србије.

Објављивање и најављивање ко је све повукао признање независности је само представа за јавност и то нема поенту за српску спољну политику, наводи Бобан Стојановић са Факултета политичких наука.

Истиче да ноте упућују земље које немају никаквог утицаја.

"Најмоћније земље света, а ту пре свега уствари мислим на САД и водеће земље Европске уније, које су уствари нама кључне, нису повукле, нити им пада на памет да повуку, све друге земље које у овом моменту повуку или не повуку, пошто долазимо до тих ситуација да ли је неко повукао или није, не могу да поправи нити положај Србије у односу на Косово, нити да промени ставове најмоћнијих земаља по том питању", оценио је Стојановић.

Косовски аналитичари кажу да српски политичари још од проглашења независности користе пропаганду у вези са повлачењем независности и да се такви потези везују за задњу фазу дијалога.

"Видели смо да се говорило и о другим државама за које је Србија рекла да су повукле признање Косова, али се испоставило да је то пропаганда и ништа више. Дакле, ово је кампања против Косова, што и није новина, али је интензивнија од оних из прошлости. Уколико у Приштини наставе да буду пасивни као до сада, Србија ће успети да на различите начине увери државе да повуку признање Косова", каже аналитичар Адриан Цолаку.

Колико је тачно земаља до сада званично повукло признање Косова, још није познато.

Прочитајте ОВДЕ какве се то Гадафијеве речи остварују.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић предлаже поделу Косова.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА