Најновије

ВЕСТ О СРПСКОЈ БЕБИ ОБИШЛА ЧИТАВ СВЕТ: Прича о рођењу овог дечака почиње у Београду

Тридесетосмогодишња Српкиња и њена беба, прва на свету рођена из пресађене материце мајчине сестре, након порођаја у клиници „Сент Орсола“ у Болоњи осећају се добро и ускоро би требало да буду пуштене кући.

Илустрација (Фото: pixabay)

Целим светом одјекнула је вест да је пре два дана на свет дошла здрава мушка беба тешка скоро три килограма. Оно што овај порођај издваја од свих других јесте то што је овај дечак прва беба на свету која је рођена након што је близнакиња донирала сестри своју материцу.

Поред стручног тима из иностранства, ову Српкињу у Болоњи је порађао и наш лекарски тим састављен од проф. др Милана Миленковића, који је шеф одсека за канцер и фертилитет на Универзитетској клиници у Гетеборгу, и проф. др Мирослава Ђорђевића, светски признатог хирурга у области трансродне медицине и уролога Дечје универзитетске клинике у Тиршовој у Београду.

- Порођај је трајао око сат времена. Мајка се породила царским резом, а претходно је добила епидурал, те је све време била будна - објашњава др Ђорђевић за “Блиц”.

С обзиром на то да новопечени родитељи због обавеза већ дуже време живе у Италији, наши лекари побринули су се да ова мајка добије тим сачињен од најбољих стручњака.

- Универзитетски центар у Болоњи имао је одличне услове за порођај. Мама и беба су добро, опорављају се, а ускоро би требало да буду пуштене кући. Оно што је занимљиво, отац је такође био присутан током целог порођаја и бодрио своју супругу - рекао је др Ђорђевић.

Овој жени је трансплантација материце урађена 26. марта прошле године у клиници у Тиршовој. Она и њена сестра су једнојајчане близнакиње, потпуно идентичног генетског материјала.

- То је био први пут у свету да је донор материце сестра близнакиња, а та трансплантација била је 13. по реду у то време, а до сада је, према званичним подацима, укупно урађено око 40 - прича др Ђорђевић.

Шест месеци након пресађивања, урађен је први ембрио-трансфер, који није прошао како треба. На срећу, следећи који је урађен у октобру био је успешан и из те трудноће пре два дана родио се здрав дечак.

Ако сте на овом списку, добићете 40.000 динара, више ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто Путин не подржи Двери или Шешеља?

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА