Најновије

НА ДАНАШЊИ ДАН РОЂЕН ЈЕ ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ИЗМИСЛИО 20. ВЕК: Ово је најмрачнија тајна Николе Тесле! (ВИДЕО)

Никола Тесла је сигурно један од највећих Србина који су икад живели - али његово завештање превазилази националност: он је задужио читаво човечанство.

Никола Тесла (фото: Архива)

Попут његових проналазака, једнако чудесна и несвакидашња била је и његова личност.  Тесла се није уклапао у руралну средину у којој је одрастао, а његове необичне навике у каснијем животу постале су само чудније.

Рецимо, у својој аутобиографији Тесла је описао како је мрзео кад га цмачу његове две старе тетке. Његова мајка га је чак једном упитала која му је лепша, а Тесла је имао духовит одговор:

- Ова овде није толико ружна као она друга!

Теслу данас називају праоцем интернета, а заслужан је за електрични мотор, управљање на даљину, радаре, радио, а у Америци га поштују једнако као Марка Твена, Рађарда Киплинга, и наравно Томаса Едисона, његовог великог ривала.

Велики научник је често умео и саркастично да одговара на глупа питања. Једном га је уредник "Њујорк Ворлда" питао како то да има светле очи, а Словен је. На то Тесла одговорио да је "превише мислио, па су му очи постале неколико нијанси светлије".

Међутим, Тесла је имао и мрачну страну свог генијалног ума. Био је толико фокусиран на своје експерименте, да је развио опсесивно - компулсивни поремећај. Мало је спавао, тек два сата на дан. Имао је велику аверзију према накиту, и признао је да му женске минђуше изазивају осећај мучнине.

Такође, мрзео је додире. Изјавио је и да би дотакао туђу косу само ако му "ставе револвер на чело". Такође су га грозиле брескве. Веровао је и да може да комуницира са голубовима, посебно оним белим.

- Било је тренутака када је био главна звезда града, али и тренутака када је највише волео да седи у мрачној соби хотела и буде сам са собом - рекао је за Теслу В. Бернард Карлсон,који је написао књигу о њему.

Тесла је био помало и мегаломанијак - због чега је имао проблем да пронађе разумевање, и наравно финансије, за своје идеје.

Рецимо, још 1893. године Тесла је начинио прве кораке у развоју вајрлес технологија. Направио је брод који је контролисао на даљину, али када је желео да настави рад у том правцу, Џ. П.Морган, који га је финансирао, одибио је да му да још новца. Разлог томе је можда било то што је Тесла веровао да ће "када вајрлес технологија достигне пун капацитет, Земља ће се претворити у огроман мозак, који је способан да даје одговоре у сваком свом делу". Ово је Моргану наравно деловало немогуће, па је обуставио даље финансирање визионара.

Тесла је преминуо сам у соби 3327 хотела "Њујоркер" , у 86. години живота. Никада се није женио.

Данас је његово име у аналима науке, а управо Тесла је био пионир многих технологија које користимо и данас.

Илон Маск, познати предузетник данашњице, своју компанију електричних аутомобила назвао је "Тесла". 

Задужио је САД, земљу која је увек највише била отворена према визионарима. Земљу у којој Тесла није морао да брине о "обичајима, теткама, о томе шта ће рећи комшије". Али задужио је и цео свет. И нашој малој земљи дао је бар неки ирационални понос што је био баш "наш човек".

Черчил је имао доказе да су ванземаљци међу нама. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Espreso.rs/ ozy. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА