Најновије

СРБИЈА У ОПАСНОСТИ: Шиптари се спремају да ударе на југ наше земље!

Албанске странке у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи у суботу ће усвојити документ којим траже да све што добију Срби на северу Косова, добију и Албанци на југу Србије. Тај притисак је покушај изолације Албанаца и стварања услова за дестабилизацију, односно поновног изазивања насиља у том делу земље, каже Милован Дрецун.

Шиптари (Фото: РИА)

Шта Албанци заправо желе рекао је посланик у Скупштини Србије и члан председништва Партије за демократско деловање Фатмира Хасанија који каже да се "последњих година много ради за Србе на северу Косова, а готово ништа за Албанце на југу Србије". 

- Ми смо такорец́и игнорисани у многим сферама живота, зато је дошло до овог гнева, до овакве реакције. За Србе се много ради и спрема тамо, да буду и конститутивни народ, да имају сва права. Они моментално имају три министарства, једног заменика председника Владе и пет заменика министра, а ми овде немамо ништа, ни један одсто од онога што они имају на Северу или што имају Срби на Косову - каже Хасани.

Он чак тврди да су "Албанцима на југу Србије угрожена основна људска права", а на питање која су то права и зашто он као представник албанске мањине то питање није покренуо у Скупштини Србије, Хасани каже:

- Ја стално тражим права, још само рогове да ставим на главу, о чему ви говорите, зашто ме то тек сад питате, па ми елементарна права немамо, наше дипломе се не признају - каже он.

Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун објашњава да је реч о дипломама универзитета у Приштини, те да Албанци са југа Србије имају и уживају сва права зајамчена Уставом Републике Србије.

- Ако нису задовољни реализацијом, треба да се обрате надлежним органима Републике Србије - каже Дрецун и додаје да иза овог захтева посланика из Бујановца, Прешева и Медвеђе стоји нешто сасвим друго.

- Ове изјаве заправо треба да изолују албанску заједницу, да је удаље од Србије и створе услове за дестабилизацију, односно поновно изазивање насиља у том делу земље. Та прича је саставни део овога што се дешава на Косову и Метохији. Систематско насиље које се спроводи над српским народом од стране Албанаца и њихових институција усмерено је не само ка застрашивању Срба, већ и ка отежавању положаја Београда у периоду који је пред нама, који би можда могао да доведе до решавања коначног статуса Космета - каже Дрецун.

Он додаје да је очигледно да Албанци појачано врше разне притиске на Србе, те да је овај захтев управо то - притисак на Србе и Србију. 

- Ово раде како би се избегла евентуална прича око некаквог разграничења, што би могла да буде идеја за решавање проблема. Циљ је да се Албанци побуне и траже, ако би Срби добили нека посебна права, неку врсту аутономије на Косову и Метохији, да они добију исто у централној Србији - објашњава Дрецун.

Он додаје да је сврха целе приче да се Београд натера да призна лажну државу Косово у такозваним границама које су административне.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је поводом најаве албанских партија са југа Србије, које ће захтевати поштовање реципроцитета у односу на оно што добије Север покрајине, да свака толеранција има границу.

Он је у ироничном тону рекао како би баш волео да пореди права Срба на Косову и Албанаца на југу Србије и додао:

- Саветујем им да се не играју, свако стрпљење и свака толеранција имају границу. Реаговаћемо политички и ако треба и на други начин. Ако мисле да ће провоцирати безбедност и стабилност и да смо ми лака мета, мислим да се варају. Оставите се тога, окрените се политици и дијалогу - поручио је Дачић.

Харадинај се извинио Ани Брнабић Због хапшења Срба у Гњилану, више ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић на конференцији „Срби и Албанци – којим путем даље?"

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА