Најновије

Албанци спремају нову побуну на југу Србије

Албанци из Прешева, Бујановца и Медвеђе спремају побуну на југу Србије. Представници тамошњих Албанаца најавили су окупљање и усвајање декларације којом ће тражити да их заступају Рамуш Харадинај и Хашим Тачи.

Шиптари (Фото: Правда)

Поредећи своју позицију са статусом који имају Срби на Космету, очигледно је да је намера Албанца са југа да изазову побуну на југу Србије, оцењују саговорници Српског телеграфа.

Председник општине Прешево Рагми Мустафа поручио је да статус Албанаца са југа Србије "треба да се реши у Бриселу" и да ће за декларацију гласати сви представници албанске мањине у суботу 14. јула.

- Тражимо да се реши питање економског развоја, образовања, не можемо нигде да подигнемо нашу националну заставу... Желимо да се питање реши на миран начин, не мора све да се решава крвопролићем - рекао је Мустафа и додао да и њихов проблем "треба да се реши договором двеју држава, Србије и Косова" те упозорава да их из Београда "газе чизмом".

Приштина би да све Албанце на том подручју стави у улогу талаца својих политичких игара.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да Приштина већ годинама покушава да изврши интернационализацију такозваног албанског питања.

- Желе да све Албанце на том подручју ставе у улогу талаца политичких игара Приштине и да их употребе за притисак на Србију у фази када би можда могло да се започне решавање коначног статуса Космета. Једина права адреса за решавање статуса сваке националне мањине је Влада Србије - поручује Дрецун.

Приметна је синхронизација албанских екстремиста на југу Србије и власти у Приштини, сматра дипломата Зоран Миливојевић.
Раде на томе да испровоцирају политичке тензије са могућим инцидентима и да се дијалог насилно прекине.

- У ситуацији када су неповољне околности за Албанце, јер неће да спроведу ЗСО, раде на томе да испровоцирају политичке тензије са могућим инцидентима и да се дијалог насилно прекине - закључује Миливојевић.

Дачић: Идем на пут, нек Пацоли размишља!

Приштина би требало да престане са провоцирањем српског народа и Србије јер Албанци на КиМ нису више у прилици да прете било коме, посебно не Србима, каже министар спољних послова Ивица Дачић и истиче да током дана иде на пут, али није открио детаље.

- Данас идем на пут, а нећу рећи где. Нек Пацоли размишља - рекао је Дачић те додао да не мисли да ће Косово бити тема састанка Доналда Трампа и Владимира Путина.

Прочитајте ОВДЕ Лидери НАТО поздрављају континуирани напредак у иградњи партнерства НАТО и Србије.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА