Најновије

ДАЧИЋ: Хапшење Срба на Космету је бојкот дијалога (ВИДЕО)

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже за РТС да би Приштина требало да престане са провоцирањем српског народа и Србије. Албанци на КиМ нису више у прилици да прете било коме, посебно не Србима и нису више миљеници међународне заједнице, поручује Дачић. Напомиње да евентуални долазак Доналда Трампа у Србију ове године, зависи од догађаја на међународној сцени и истиче да не верује да ће на састанку Путина и Трампа бити речи о Косову.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Ивица Дачић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је јучерашње хапшење петорице Срба на Космету непријатељски акт који не доприноси стварању позитивне атмосфере за дијалог.

"Корак напред, назад два је једна фраза за односе са Приштином, а мање је корака напред, више корака уназад. Кад кажем корак унапред, мислим на састанак у Бриселу где ме је председник Вучић позвао да и ја учествујем. Закључак тог састанка био је да се створи атмосфера за дијалог, али ови потези су непријатељски акти и не стварају позитивну атмосферу за дијалог", напомиње Дачић.

Додаје да су, након претњи из Београда, ухапшени Срби пуштени.

"Поставља се питање смисла и докле ће тако бити. Потребно је наћи чвршћи основ за напредак у дијалогу. Ако погледамо шта се дешава у Приштини, видећемо да влада атмосфера хаоса, где једна грана власти или скуп појединаца не зна шта ради неко други. Ово је бојкот дијалога, јер они не желе да дијалог успе и мисле да ће неко на силу да натера Србију да призна једнострано проглашену независност Косова", каже министар спољних послова Србије.

Поручује Приштини да би требало да престане са провоцирањем српског народа и Србије.

"Албанци на КиМ нису више у прилици да прете било коме, посебно не Србији и Србима и нису више миљеници међународне заједнице. Свима су преко главе и то говорим на основу званичних разговора које имам", истиче Дачић.

Каже да они живе у прошлости и да заборављају да они којима су дизали споменике, више нису на власти.

"Ми смо толико конструктивни да то неко тумачи као слабост. Ми смо јака страна јер знамо шта хоћемо. Спремни смо да разговарамо о могућим компромисима", напомиње министар.

Истиче да ће број земаља које признају Косово ускоро пасти испод 100.

"Каква може да буде европска перспектива Косова? Највише што могу да добију је визна либерализација јер су им то обећали", сматра Дачић.

"Нисам чуо да се ЕУ огласила поводом хапшења петорице Срба" 

Каже да пет земаља које нису признале Косово неће дозволити било какав виши степен интеграције Косова.

"Они нису свеси у ком свету данас живе и онај који диктира промене у свету је председник САД Доналд Трамп. ЕУ и САД су у непријатељским односима, јер кад неко води трговински рат он је непријатељски", напомиње министар Дачић.

Додаје да нама конкретно, Трамп ништа није крив.

"Што се тиче ЕУ, не чух да су се јуче огласили. Глувонемост је тешка болест. Они живе у неком свом свету, а решења за Косово неће бити без учешћа Русије и САД", сматра Ивица Дачић.

Каже да не мисли да ће на састанку Путина и Трампа бити речи о Косову.

"Мислим да неће стићи дотле, има других тема о којима ће прво разговарати. Изгледније је да ће односи Русије и САД ићи у правцу попуштања а не даљег заоштравања. Добро је да све ово постоји сада јер није све у рукама једне земље, ово је почетак и не треба очекивати спектакуларне резултате", напомиње Дачић.

Истиче да Србија треба да ослушкује шта се дешава и да има информације са свих страна.

"Србија треба да добро анализира и претпостави шта се може десити у међународним односима и треба да настави политику дијалога са свим суседима. Треба ослушкивати и шта се дешава са ЕУ", додаје Дачић.

"Сигуран сам да ће Трамп посетити Србију"

Говорећи о могућем доласку Доналда Трампа ове године у Србију, Дачић каже да то зависи од догађаја на међународној сцени.

"Сигуран сам да ће он у време свог мандата доћи, али се поставља питање да ли треба да дође сада или када се дође до неког решења", напомиње министар.

Каже да је председник Вучић званично позвао Трампа да посети нашу земљу и да би било добро да до сусрета два председника дође.

"Мислим да треба понудити и предложити Америци, Русији и великим земљама 'вин-вин' предлог у којем сви понешто добијају али и губе. У томе се огледа политичка вештина. Тежак је начин на који ми водимо дијалог и не знам како бих издржао да сам на месту Марка Ђурића", објашњава Дачић.

Каже да је од Северне Кореје добио позив да посети ту земљу.

"Ми ове године обележавамо 70 година диломатских односа и нисам донео одлуку да ли ћу ићи. То је пријатељска земља што се тиче Србије и земља која није признала независност Косова", каже Дачић.

Поручује да данас иде на пут у једну земљу и да Пацоли размисли где би то могло да буде.

Како Ратко Младић растура Хаг погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА