Најновије

СУБОТА ПРЕЛОМНИ ДАН: Шиптари спремају хаос на југу земље, Србија спремила одговор

Лидери свих странака, које окупљају Албанце са југа Србије, заказали су скупштину свих својих одборника из Бујановца, Прешева и Медвеђе да би властима из Приштине пренели захтев да буду део преговора с Београдом у Бриселу.

Шиптарска војска (Фото: Јутјуб)

Албански лидери траже иста права која ће припасти Србима на Косову, пре свега формирање заједнице албанских општина по узору на Заједницу српских општина на КиМ. Још један од важнијих захтева је да се југ Србије припоји Косову у случају да северни део Косова припадне Србији на крају преговора!

Ивица Дачић, министар спољних послова, изјавио је поводом најаве албанских партија с југа Србије који ће у бриселском дијалогу захтевати поштовање реципроцитета у односу на оно што добије север покрајине, односно Срби који тамо живе, да свака толеранција има границу.

Он је у ироничном тону рекао како би баш волео да пореди права Срба на Косову и Албанаца на југу Србије и додао:

- Саветујем им да се не играју, свако стрпљење и свака толеранција имају границу. Реаговаћемо политички, а ако треба и на други начин. Ако мисле да ће нас провоцирати око безбедности и стабилности, те да смо ми лака мета, мислим да се варају. Оставите се тога, окрените се политици и дијалогу - поручио је Дачић.

Како каже, Приштина неће да испуни оно што је потписала у Бриселу, а то је формирање ЗСО, а сада се говори да они траже нека права која немају.

Подсетио је да су овакве идеје, односно захтеви за издвајање из централне Србије и припајање Косову, постојали и пре политичке кризе, а да на сајту приштинске владе већ деценију стоји да када примају делегације Албанаца са југа Србије, наводе да је реч о делегацији источног Косова, што је, како каже, политичка тактика.

- Према томе, ја саветујем (Хашима) Тачија и остале из Приштине да се окрену да раде оно што су се договорили у Бриселу, ако хоће. Ако неће, не морају, а ове фатаморгане, које желе да праве у Прешеву и на другим странама, нека оставе за нека друга времена - поручио је Дачић.

Радун: Потпуно очекивано

Политички аналитичар Бранко Радун каже да је било потпуно очекивано од Албанца с југа да тако нешто затраже, али да су њихови захтеви сулуди.

- Они сад, уколико се отвори питање поделе или се коначно формира ЗСО, желе да профитирају или да траже неку своју аутономију, али то су две потпуно различите ствари. Север Косова је једна прича, а ово је друга. Занимљиво је нарочито што Албанци немају већину у општинама на југу, имају само у једној. Они фингирају, желе да праве заједницу албанских општина с општинама у којима је већина Срба - коментарише Радун.

Како Ратко Младић растура Хаг погледајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Малагурски: Истина о броју Албанаца на Косову!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА