Најновије

ТРАМП ЗА ИЛИ ПРОТИВ НАТО: "Ако председник Америке оде љут са самита из Брисела код Путина, то може бити опасно"

Дугоочекивани Самит НАТО-а одржава се 11. и 12 јула у Бриселу. Како стоји на сајту северноатланске алијансе, састанак долази у пресудном тренутку за сигурност савеза.

Путин и Трамп (Фото: kremlin.ru)

- На самиту ће Алијанса донети важне одлуке у циљу даљег јачања сигурности у Европи и околини, укључујући, између осталог, борбу против тероризма, унапређивање партнерства са Европском унијом и постизање правичне поделе моћи.

Након Самита НАТО-а следи сусрет америчког председника Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина у Хелсинкију.

Два самита - тренутак истине за Трампа

Ова два самита ће Америци или вратити светско лидерство или ће га убити, написала је за Њујорк Тајмс Викторија Нуланд, бивша америчка амбасадорка при НАТО-у.

Све зависи од тога који ће се председник Трамп појавити у Бриселу и Хелсинкију - онај коме његов саветник за националну безбедност каже да жели снажан НАТО или човек који НАТО редовно назива “застарелим”, каже Нуландова.

- Ако он користи састанак НАТО-а да координира своју поруку Москви, он увећава утицај јер говори у име десетак слободних земаља, а не само Америке. И самит Трамп-Путин је закаснио - наводи бивша висока америчка званичница.

Она сматра и да Путину, највећем победнику било које неједнакости у НАТО-у, једина додатна ствар која му је потребна за успех на састанку у Хелсинкију је новац.

- Према томе, Путину су Сједињене Државе и Запад потребнији него што је он њима. Потребно му је укидање санкција. Потребно му је директно страно улагање и трговина… То даје Трампу значајан утицај у Хелсинкију ако он буде одлучан, као што би био бивши амерички председник Роналд Реган.

Припрема за катастрофу

Трамп се устремио ка НАТО-у, спремите се за катастрофу, пишу уредници Вашингтон поста у редакцијском осврту, али исто тако подсећају на став америчке амбасадорке при НАТО-у Кеј Бејли Хачсон  која је рекла да ће глобална тема на самиту у Бриселу ове седмице бити “снага и јединство НАТО-а”.

- На жалост, амбасадорка Хачсон не може да предвиди потенцијално понашање главног команданта, председника САД, који је држао будним службенике сигурности широм Европе, а све у ишчекивању могућег распада који је започео на састанку Г7 прошлог месеца - пише у тексту.

Вашингтон пост оцењује да страх не произилази само из тога што ће Трамп својим почасним говором покварити “јединство” самита пре него што одлети у Хелсинки на веома пријатељски састанак с руским председником.

Председнику Трампу у тексту се препоручује да избегне неслагање са европским савезницима као увод у састанак с Путином.

- То не би било само неприкладно, већ опасно: то би могло довести до тога да руски лидер закључи да би могао да изађе на крај с новим таласом агресије у Европи. Изгледа да Трамп не схвата да је грђење америчких савезника у исто време док грли непријатаље више од политичке игре; то би могло имати катастрофалне последице.

Меркел упозорава на Русију

Упозорење је већ стигло и од немачке канцеларке Ангеле Меркел која наводи да НАТО мора да се фокусира на успостављање присуства на источном крилу алијансе како би се бранила од потенцијалне руске агресије, известио је сајт Политико који тврди и да ће се њене примедбе тумачити као снажно потврђивање значаја војног савеза.

Политички портал наводи и да постоје страхови да би Трамп могао подузети акције које нису у координацији с НАТО-ом.

- Наравно, желимо имати одговорне односе с Русијом - рекла је Меркелова и додала да ће “зато наставити разговоре у Већу НАТО-Русија”, али и да алијанса “мора показати одлучност да нас заштити”.

На чијој страни је Трампова Америка?

Самити НАТО-а су углавном неупечатљиви догађаји, али овоседмични дводневни скуп у Бриселу ће бити изузетак, пише Гардијан, и додаје да европске чланице транс-атлантског савеза размишљају о својој највећој загонетки од њеног стварања пре 70 година: да ли је САД пријатељ или непријатељ?

Гардијан наводи да би пре само 18 месеци питање било одбачено као апсурдно, али да је глобални деструктивни утицај хаотичног председника Трампа разбио конвенционалну мудрост и оставио стратешку и геополитичку сигурност у рушевинама.

- Суштина: Трамп једноставно не прихвата или не разуме основне појмове као што су колективна сигурност, подела терета, унапређење одбране и равнотежу моћи. Он то једноставно не схвата - стоји у тексту Сајмона Тисдала који и наставља:

- Трампово улизивачко удварање саудијским краљевима и кинеском ауторитарном председнику Сију Ђипингу прошле године, указивало је на то да он више преферира диктаторе од демократа… Ова ружна особина ће поново доћи до изражаја 16. јула када се сретне с Путином у Хелсинкију.

- У безобзирном настојању да наметне своју вољу, он ризикује глобалну енергетску кризу, нови рат на Блиском истоку и сигурност и просперитет свих америчких савезника. С пријатељима попут њега, коме требају непријатељи?

Трампово опасно оптерећење

Америчка телевизијска мрежа Си Ен Ен наводи да су чланице НАТО-а биле припремљене да разговарају о стратешком правцу савеза и амбициозним темама као што су, између осталог, јачање капацитета за борбу против тероризма, решавање сајбер-хибридних напада на националне институције.

- Нажалост, најављени састанак председника Трампа са Путином, његов наставак омаловажавање НАТО савеза и недавни позиви за поновну оцену положаја америчке силе на европском континенту су смањили планирану агенду НАТО-а и вероватно ће исисати ваздух из просторије у Бриселу - сматра Си Ен Ен.

Током касног 19. и 20. века, на европском континенту било је најмање шест великих ратова, укључујући два светска рата, подсећа Си Ен Ен.

- Десетине милиона је умрло. Од формирања НАТО савеза било је мањих сукоба – у Босни, на Косову и других - али није било великих ратова - пише америчка мрежа и оцјењује да је НАТО архитектура целе Европе, слободне и мирне - а Сједињене Државе су челик те архитектуре.

Си Ен Ен додаје и да су америчке снаге у Европи углавном позициониране у Немачкој јер су се ту “зауставиле” крајем Другог светског рата, као и да се њихова мисија променила од краја хладног рата, одговарајући на шири спектар глобалних претњи.

- Предстојећи сусрети могу поставити курс за будућност Запада и за снагу - или слабост - Сједињених Држава до краја века.

На тајној локацији снимљен пројектил који штити Москву. Руска престоница сигурна уз систем А235 Нудољ! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА