Најновије

ДА ЛИ ЈЕ СРПСКА ВЛАСТ ДАЛА ХРВАТСКОЈ НАДЛЕЖНОСТ ДА ПРОЦЕСУИРА ЗЛОЧИНЕ? Пленковић тврди да јесте

Хрватски премијер тврди да је предедница Владе Србије у Лондону потписала декларацију по којој пише да се надлежност над злочинима из рата предаје Хрватској.

Пленковић и Вучић (фото: ПредседникРС)

Да ли је тим потписом Србија испунила један од услова званичног Загреба, који је због тога више пута покушао да блокира Београд на путу ка ЕУ или је Пленковић ипак мало "надувао причу", истраживао је "Блиц".

- У Декларацији са Самита јасно пише формулација којом се надлежност над злочинима из рата који су почињени на територији Хрватске предаје управо Хрватској - рекао је Пленковић о теми која потреса регион готово сваки пут када се састану српски и хрватски званичници или када се одлучује о напретку Србије ка ЕУ, наводи београдски лист. 

"Блиц" је покушао да дође до декларација које су усвојене у Лондону и ако пише, тих докумената нема ни на сајту Владе Србије. Међутим, убрзо по потписивању декларација оне су постављене на сајт лондонског самита. 

У њима пнема формулације за коју је Пленковић тврдио да је јасно назначена у декларацији о ратним злочинима. Ипак, питање надлежности у Декларацији о ратним злочинима се помиње у једној реченици, у којој се наводи да треба отклањати препреке за ефикасну регионалну сарадњу, укључујући размену информација, сарадњу између тужилаштва и брзу међународну правну помоћ. 

"Треба избегавати конфликте око јуридсикције", било је све што је на ту тему писало у Декларацији.

Лидери влада Западног Балкана обавезали су се у Лондону, потписивањем декларација, и да ће обезбедити непристрасну и независну истрагу случајева несталих особа, те да ће у наредних пет година "решити што више случајева несталих особа". 

Такође, обећали су, између осталог, и да ће ангажовати све домаће институције које су надлежне за лоцирање и идентификацију несталих особа, како би дошли до информација о гробницама, те да ће у процесу тражења несталих ангажовати и чланове њихових породица. Они су се обавезали да тачне и поуздане информације о томе буду доступне јавности. 

Посебно је назначено да се од Црне Горе очекује да ради са својим суседима на питањима решавања граничних спорова, као и да БиХ и Србија воде "техничку дискусију" на исту тему. Мада Србија највећи гранични проблем има са Хрватском, он се не помиње у поменутој декларацији.

ОВДЕ погледајте како Пентагон наоружава Хрвате.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Хрвати се вратили на фабрићка подешавања од среће, играју ужичко коло

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА