Најновије

МИЛОВ САВЕТНИК: Динкић угасио УРС, остао дуг од 153 милиона!

Некадашњег министра Млађана Динкића на нашој политичкој сцени нема скоро четири године, а дугови Уједињених региона Србије, странке коју је водио, достигли су 182.375.211,85 динара!

Млађан Динкић (Фото: Јутјуб)

Рачун УРС, према подацима Народне банке Србије, у блокади је више од хиљаду дана. Партија која је нестала из политичког живота после неуспеха на изборима 2014. године дугује банкама, нису платили огласе за кампању, нити кирију за страначке просторије. Ова дуговања ће, највероватније, заувек остати ненаплаћена, јер УРС нема своју имовину, па повериоци немају шта ни да траже.

За то време Динкић се успешно бави консултантским услугама у нашој земљи, али и Црној Гори преко своје фирме МД "Солушн", члан је Управног одбора Збербанке, а однедавно је поново у жижи јавности јер је ангажован да о економским питањима саветује и црногорског председника Мила Ђукановића.

Према нашем законодавству, лидер партије не сноси одговорност за дугове, а не постоји ни могућност да странка оде у стечај, уз образложење "да не остварује профит попут предузећа".

Немања Ненадић, из "Транспарентности Србија", објашњава да и за странке важе правила дужничко-поверилачких односа.

- Ако су се повериоци на неки начин обезбедили хипотекама или на неки други начин, онда могу да наплате дуговања преко суда или извршитеља. Претпостављам да то овде није случај, а УРС нема имовине, тако да нема ни одакле да повуку средства за дугове. Лидер партије би могао бити одговоран само у случају ако се докаже да новац није коришћен за партију него за личну корист. Претпостављам да је новац коришћен за странку, али да услуге нису плаћане.

Ненадић каже да би Закон о финансирању странака требало да се промени и да се, на пример, уведе правило да странке могу да се оглашавају према финансијским могућностима и да пре емитовања реклама макар уплате аванс. 

Према подацима из регистра странака, које води Министарство државне управе и локалне самоуправе, УРС је уписан под бројем 93. у јуну 2013. године.

- Никада нисмо добили захтев да се партија брише, тако да она и даље стоји у нашој евиденцији - речено је у Министарству.

Иначе, Уставни суд је 2015. оборио правило да се партије, које за осам година не освоје ниједно одборничко или посланичко место, бришу из регистра и морају поново да се региструју.

Прочитајте ОВДЕ ко је правоснажно ослобођен после 12 година.

Извор: Novosti.online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Динкић је ретко у медијима, ал направи неки изузетак.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА