Најновије

АМЕРИКАНЦИ ГА ХВАЛЕ: С-400 постаје још опаснији (ВИДЕО)

Много хваљени руски ракетни ПВО системи С-400 биће још убојитији. На полигону Капусти Јар завршена су испитивања нове ракете којом ће бити знатно повећан домет С-400. Нова ракета 40Н6 моћи ће да гађа летеће циљеве на даљини од 400 километара и на висини до 185 километара, а армија ће је добити већ крајем лета.

С 400 (Фото: РИА)

Са новом ракетом се могу обарати и летелице направљене по “стелт” технологији, које називају невидљивим.

У Москви са поносом тврде како С-400 нема премца на свету и да у много чему превазилази амерички “Патриот”. Чак и један број западних војних експерата је признао да је С-400 са досадашњом ракетом био бољи од “Патриота”.

Главна предност је у домету. И са садашњом ракетом С-400 има домет најмање 250 километара, док амерички “Патриот” досеже тек 160 километара. Руски систем, С-400 има и бољи радар. Посебно је важно да посада С-400 може знатно брже да реагује и доведе га у бојеву готовост. За то им је потребно свега пет минута, а Американцима треба скоро сат. Предност руског система је и што може да руши и ракете и авионе који лете великом брзином.

Што се тиче цене, С-400 је такође у предности јер је јефтинији од америчког конкурента. Руски “Алмаз-Антеј” је направио не само технички супериоран ракетни ПВО систем него је и финансијски привлачнији. Тако амерички “Патриот” кошта између 550 и 700 милиона долара, док је руски С-400 између 475 и 625 милиона долара.

Кад се све то зна, јасно је што руска државна компанија за продају оружја “Рособороноекспорт” има много наруџби. То је посебно забринуло “главног светског жандара” САД и то из три разлога. Полако се руши мит о супериорности америчке модерне војне технике, друго, земље које буду набавиле те системе сваки агресор мора да респектује, и трећи, ништа мање важан разлог је да је Америка досад била не само лидер у продаји војне технике него је зарађивала на модерним технологијама, што је најуноснији део бизниса продаје оружја. Сада је то угрожено.

Због свега тога Доналд Трамп по сваку цену жели да заустави већ договорену продају С-400 Турској, а такође и Индији. Турска је већ дала аванс и јако је тешко одустати од те куповине. Заинтересовани за куповину су и Индија чији је Савет за одбрамбене набавке 28. јуна то већ одобрио. Заинтересовани су Саудијска Арабија, Иран па чак и Вијетнам.

Хоће ли се остварити планови Москве да у наредних десетак година заради на С-400 око 30 милијарди долара тек ће се видети, али ће до тада она већ имати још модернији и опаснији систем С-500.

И Американци га хвале

Амерички генерал Мајк Холмс, командант авијације САД, каже да се С-400 у правом смислу може назвати убицом авиона пете генерације Ф-35.

- У односу на С-300 могућности С-400 су далеко веће па је и неупоредиво опаснији - изјавио је Холмс и позвао своје колеге да пронађу начин да неутрализују тај систем.

Још 1000 оклопњака

Компанија “Уралвагонзавод” (УВЗ) испоручиће више од 1.000 окплопних возила руској војсци до краја ове године, након што је испоручила преко 500 комада за првих шест месеци. УВЗ ради на модернизацији тенкова Т-72, Т-80 и Т-92 на ниво Т-73Б3, Т-80БВМ и Т-90М.

Прочитајте ОВДЕ како изгледа Милов јуриш на Москву после Наполеона и Хитлера.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА