Најновије

БРАЋО СРБИ, СРЕЋАН ИВАЊДАН: Овај празник има посебну моћ, а једна ствар је строго забрањена

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник посвећен рођењу Светог Јована Претече и Крститеља – Ивањдан.

Свети Јован (Фото: Јутјуб)

У народу се верује да Ивањдан има магијски карактер, и да је првенствено празник који славе врачаре. Оне, према том веровању, не пропуштају своју прилику да, у ноћима магије приреде обреде и чарања.

Верује се и да сеоске врачаре на овај дан беру разно биље.

Убраних травки мора бити тачно 77 и још једна, али само пола неке биљке. Она служи бајалицама за лечење непознате болести, она која нема име.

Опрез, веровали или не у ове ствари, треба да знате да се сматра да ноћ уочи Ивањдана има необично јаку моћ, нарочито исцелитељску, која са првим зрацима излазећег Сунца нестане.

Али, не нестане одмах сва подарена снага, задржи се и преко дана, углавном до самог поднева. Код нас, у љубавној магији мишљење је да се чарке најбоље праве уочи младог петка.

Власи и Срби у Тимочкој крајини, чим сване Ивањдан, одлазе на ливаду и заривају главу у росну траву да би обезбедили добро здравље током целе године.

У виноградарским крајевима се на овај дан ништа не ради. Каже се да и до седам дана после Ивањдана виногради најбоље расту јер их чува Свети Јован.

 

- У први и последњи залогај доручка треба хукнути и сачувати га до вечери, а онда заједно са огледалцем и мало ивера ставити под јастук да би се у сну појавио лик суђеника – још једно од веровања на Светог Јована.

Оно, међутим, што никако не смете да урадите јесте да разбијете то огледалце које сте искористили. Наиме, у скоро свим крајевима Србије верује се да ће она девојка која разбије огледалце остати уседелица.

Oвај новчић можете заменити за 110.000 евра, више ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА