Најновије

ДОДИК: Аутопут Бањалука-Београд најзначајнији пројекат који желе РС и Србија

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће Српска и Србија 4. августа у Бачкој Паланци обележити 23 година од прогона српског народа у хрватској војној акцији "Олуја".

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Додик је, после састанка са председником Србије Александром Вучићем у Београду, истакао да је то велика ствар за српски народ.

Додик је истакао да је Вучића упознао о претњама ратом које је упутио некадашњи ратни командант Армије БиХ из Сребренице Насер Орић, за које је навео да су узнемиравајуће за српски народ, али и да су институције Српске спремне да дају одговор.

Председник Српске је захвалио Вучићу за веома јасан став да Србија више неће дозволити никакве "Олује".

Додик је напоменуо да Српска подржава Србију када је реч о Косову и Метохију.

Председник Србије рекао је да је са председником Републике Српске разговарао о инфраструктурним питањима, повезивању Републике Српске и Србије и Србије и БиХ.

"Србија хоће да што пре повеже своју територију са територијом Републике Српске и БиХ", истакао је Вучић.

Он је истакао да је на састанку било речи о начину обележавања стотину година од победе у Првим светском рату, те да је договорено формирање радне групе.

Према његовим речима, било је речи и о заједничким предметима које ће изучавати деца у школама Српској и Србији.

"Веома сам задовољан што имамо овакву врсту веома добре комуникације, размене ставова и мишљења", истакао је Вучић, те додао да је Додика информисао о свему што се дешава сада у вези са Косовом и Метохијом.

Најважнији аутопут који би повезао Бањалуку и Београд

Додик је изјавио да је интегрални аутопут који би повезао Бањалуку и Београд најзначајнији инфраструктурни пројекат који желе да изграде Српска и Србија.

"На томе радимо. Остаје да се договори додирна тачка на Сави или Дрини и да у том погледу наставимо оперативно да радимо. Потпуно сам уверен у сигурност извођења овог пројекта. То је веома важно и нема само комуникацијски значај", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду послије састанка са председником Србије Александром Вучићем.

Он је напоменуо да Српска, када је реч о ауто-путу који се доводи у везу са средствима Турске од Сарајева, остаје привржена правцу преко Вишеграда.

"Наш приоритет на том правцу остаје Вишеград-Источно Сарајево. Планирамо и предузимамо све мере кроз просторни план да се та траса обезбеди", навео је Додик.

Председник Српске је изразио задовољство састанцима које има са председником Србије у континуитету и што је на дневном реду укупна сарадња, која је свеобухватна и тиче се питања односа из Споразума о специјалним паралелним везама.

Додик је нагласио да је много пројеката урађено, али и да се ради, те напоменуо да је финансијска помоћ Србије Републици Српској у протеклом периоду омогућила да у готово свим општинама имају неку активности, као и у српским општинама у Федерацији БиХ.

Он је додао да је тим новцем пружена помоћ Српској православној цркви на простору ФБиХ, да се граде вртићи, те решавају многи комунални инфраструктурни проблеми.

"Да није било те помоћи Србије питање је када би та питања могли да решимо", истакао је Додик.

Додик је напоменуо и да у последњих пет-шест година Српска и Србија заједно обележавају важне догађаје, те је најавио да ће 4. августа у Бачкој Паланци обележити 23 година од прогона српског народа у хрватској војној акцији "Олуја.

"То је велика ствар за наш народ. Ми то доживљавамо не само као обележавање и манифестацију поводом појединог догађаја него питање нашег интегритета, наше укупне увезаности", рекао је Додик.

Он је изразио задовољство и што ће заједнички бити организована манифестација поводом завршетка Великог рата, која би се одржала и у Бањалуци и у Београду.

Додик је напоменуо да је српска војска ушла у Бањалуку и ослободила је на крају Великог рата.

"То говори о историјској тежњи сталне борбе за слободу коју су Срби даривали и другим народима, који су били на страни поражених коалиција у Великом, а послије и у Другом светском рату. Али, то говори и о нашој великодушности, а и политичкој и националној наивности коју не смемо сада себи приуштити. Ова генерација мора да манифестује јасан национални и државни програм у вези са српским народом", закључио је Додик.

Подршка Србији у разговорима у вези са Косметом

Додик је поручио да Српска подржава Србију у свим разговорима у вези са Косовом и Метохијом.

"Ми разумемо, имајући у виду да смо били у сличним процесима. Веома је важно приметити и људи у Србији морају да примете колико је снажно достигнуће везано за Заједницу српских општина на Косову", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду послије састанка са председником Србије Александром Вучићем.

Према његовим речима, имајући у виду да се избегава имплементација споразума о Заједници српских општина, то говори о важности за српски народ у тим општинама.

Додик је напоменуо да је то достигнуће које је постигнуто у договорима које је водио Вучић.

"Ми знамо како то иде, за разлику од неких и у Републици Српској и овде, у Србији, који то само посматрају са становишта теоретског приступа, никада нису били изложени оперативним разговорима и договорима који су увек тешки и веома сложени", напоменуо је Додик.

Он је истакао да је, с друге стране, Република Српска трајно опредељена за политике у вези са повезивањем питања Косова и Српске.

Додик је поручио да српски народ, који доминантно живи у Републици Српској, има право на потпуну аутономију и што већи степен повезаности са Србијом на свим пољима.

"То подразумева сарадњу коју остварујемо и ону коју ћемо креирати у будућности. Ми не желимо да тамо угрозимо мир, нити о томе разговарамо овде. Ми само желимо да ојачамо наше везе онако како је то у цивилизованим народима и државама дозвољено", напоменуо је Додик.

Он је објаснио да му је веома јасна позиција Србије у вези са Дејтонским споразумом и подршке целовитости БиХ, што сматра веома коректним приступом.

"То нам олакшава да можемо да водимо наше политике на начин поштовања Дејтонског споразума", додао је Додик, али је указао да се времена мењају и да нису иста као пре 20 година.

Према његовим речима, Република Српска је легитимисала све своје интересе и одбрану својих основних права у вези за Дејтонски споразум и устав.

"Многа од њих су прекршена и та прекршена морају да буду ревидирана у будућности. О томе ћу председника Вучића информисати на неком од наших следећих састанака", закључио је Додик.
 
Прочитајте ОВДЕ зашто се цела Србија смеје Вучићу.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић уз помоћ својих нарко картела предаје Косово Харадинају.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА