Најновије

ДОДИК НАКОН ОРИЋЕВЕ ПРЕТЊЕ: Бранићемо РС свим средствима

"Претње Насера Орића само ојачавају наше самопоуздање и уверење да Република Српска мора да се брани свим расположивим средствима и ми то чинимо сваког дана јачајући њену компоненту и снагу", казао је данас председник Републике Српске Милорад Додик.

- Орић је дефинитивно злочинац за којег се везује много злочина, те да је он због својих недела према српском народу омражен међу Србима - казао је Додик након састанка са председником Србије Александром Вучићем у Београду, на заједничкој конференцији за медије и додао да је Српска опредељена за мир, али да неће дозволити нападе.

- Председника Вучића сам упознао са атмосфером у БиХ која је генерисана изјавама и претњама Насера Орића и мислим да је то део његове фрустрације и желим да му поручим да Српска неприкосновено може да се брани, а поготову од таквих олоша као што је он. Његове изјаве су узнемиравајуће за наш народ, али нас окупљају у уверењу да морамо да одржимо колективитет и да су институције Српске спремне да одговоре таквим претњама - казао је Додик.

Навео је да ће било који покушај угрожавања Српске се одвијати у атмосфери напада на Републику Српску и захвалио се председнику Вучићу на јасном ставу, који је изражен много пута до сада, а који је везан за то да Србија више никада неће дозволити “Олује” и слично томе према српском народу где год се налазио.

Додао је да је у случају напада председника Србије Александра Вучића у Поточарима полиција Српске документовала све учснике у том догађају, али да институције на нивоу БиХ не жле да то питање реше.

Наводећи да је са Вучићем разговарао и о Косову и Метохији, Додик је казао Српска подржава Србију по том питању.

- Људи у Србији морају да примете колико је важно достигнуће везано за заједницу српских општина на КиМ. Имајући у виду да се избегава имплементација тог споразума то говори колико је то важно и колико је битно за српски народ у тим општинама - казао је Додик.

Додао је да је Српска опредељена за повезивање питања Српске и КиМ, те да српски народ који живи у Републици Српској сматра да има право на своју потпуну аутономију и што већи степен повезаности са Србијом на свим пољима.

- Ми не желимо да угрожавамо мир, нити ми о томе разговарамо, ми желимо само да ојачамо наше везе. Јасна нам је позиција Србије око Дејтонског споразума и подршке целовитости БиХ и у том погледу ми видимо коректан приступ Србије који нам олакшава да можемо да водимо наше политике на начин поштивања Дејтонског споразума - казао је Додик.

Наводећи да се времена мењају и да није данас исто као пре 10 или 20 година, Додик је навео да је Српска легитимисала своја права везана за Дејтон и устав и истакао да су многа права прекршена, те да многа морају бити ревидирана.

Важно је и представља задовољство то што последњих неколико година важне датуме обележавамо заједно са Србијом, казао је Додик говорећи о овогодишњем обележавању страдања српског народа 4. августа, које ће бити одржано у Бачкој Паланци и додао да то представља велику ствар за српски народ и доживљава се и као питање интегритета српког народа у целини.

Говорећи о пројектима са Србијом, Додик се захвалио Вучићу на пажњи коју пружа пројектима у Српској, у којој је захваљујући помоћи Србије у последње време у српским општинама у БиХ урађено доста пројеката, како у вртићима, Српској православној цркви, комунални пројекти.

- Најзначајнији пројекат који желимо да решимо је пут Бањалука - Београд и на томе радимо. Драго ми је да се напредује на том плану. Остало је да се договори тачка на Сави или Дрини и да у том погледу опертивно наставимо то да радимо. Када је у питању аутопут од Сарајева ми и даље остајемо привржени правцу Вишеград - Источно Сарајево - казао је Додик.

ОВДЕ погледајте шта је поручио Путин из Баљшој Театра.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Наша Српска Република

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА