Најновије

Како је испадање Немачке са Мундијала узбуркало међудржавне односе?

Полемика око Месуда Озила, познатог фудбалера турског порекла који је оптужен за пораз немачке репрезентације у Русији, потврђује колико су деликатни односи између Берлина и Анкаре.

Месуд Озил (Фото: Јутјуб)

Испадање Немачке са светског првенства у Русији данима је предмет дебате на релацији Берлин–Анкара у којој се потежу и тешки аргументи као што су исламофобија, прогони „турских гастарбајтера”, који се наводно нису уклопили у тамошње друштво, (не)лојалност према земљи рођења. У тој летњој полемици се на удару нашла и канцеларка Ангела Меркел.

„Озил је крив за све. Он не воли Немачку”, чују се оптужбе у Берлину после краха фудбалске репрезентације на светском првенству. Полемика се данима распламсава, што потврђује да су у питању и политичке игре између појединих структура у две земље, у сваком случају много више од лоптања. Две земље већ дуже време не могу да нађу заједнички језик око борбе против тероризма и приближавања Анкаре ЕУ. У таквој ситуацији довољан је и бизаран повод да се распламсају страсти.

Све је заправо почело пре него што су немачки фудбалери отпутовали у Русији. Месуд Озил и његов колега Илкај Гундоган су се у Лондону у мају сликали са председником Тајипом Ердоганом док је био у посети Енглеској. То су у појединим политичким странкама у Немачкој доживели као политички изазов, поготово што је Берлин забранио турским политичарима да воде предизборну кампању у Немачкој, где живи и ради око три милиона радника турског порекла. То је наишло на оштре осуде у Анкари. У Немачкој су после фотографисања Озила с Ердоганом поставили питање: да ли је он лојалан немачкој репрезентацији, односно да ли страни радници уопште могу да се интегришу у немачко друштво?

Прочитајте ОВДЕ шта је ФИФА недавно одлучила.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Турци купују куће у Србији за 3.000 евра.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА